Data publicării:
Accident aviatic în Apuseni. Raed Arafat povestește cum ne vedeau străinii după scandalul media
Secretarul de stat Raed Arafat a povestit cum ne vedeau partenerii din NATO după scandalul media declanșat de accidentul din Munții Apuseni, în care și-a pierdut viața pilotul Iovan și studenta Aura Ion.
Aflat la interviurile DCNews live, Raed Arafat a fost întrebat despre performanța autorităților în cazul accidentuluii de avion din ianuarie 2014.
„Mă bucur că ați ridicat subiectul, a spus Arafat. Și am să vă spun un lucru pe care mi l-a povestit un coleg care lucrează la Bruxelles, chiar la NATO. A venit un coleg finlandez care e acolo și spune trebuie să avem o ședință de lecții învățate, să discutăm accidentul din Munții Apuseni. V-a luat 6 zile să îl găsiți, am înțeles, și vrem să discutăm de ce ați întârziat atâta. Dar nu ne-a luat șase zile... Ne-a luat cinci ore jumate, șase. Păi și atunci de ce ați avut scandalul în stilul ăsta având în vedere condițiile pe care le-ați avut? Nici eu nu știu.
Citește și: ACCIDENT AVIATIC în APUSENI. Marș comemorativ pentru Aurelia Ion și Adrian Iovan, la un an de la accident
Acum, realitatea este... Toate condițiile pe care le-ați enumerat. De exemplu... Dacă era vreme frumoasă, elicopterul a plecat de la Tg. Mureș ajungea să îi găsească în câteva minute. A fost ceață, a trebuit să se întoarcă. Armata era pregătiră să decoleze cu elicopter, ei participă la căutare-salvare. Nu au mai decolat pentru că au primit informația de la primul elicopter că e ceață și nu se poate intra. Primul lucru, în asemenea operațiuni, este să previi să se întâmple un al doilea accident. Este normal. După care au fost mobilizate trei județe. Forțele de intervenție din aceste județe nu sunt toate lângă munte. Vin din anumite localități, unde sunt concentrate echipamentele. Dar pompierii au anunțat imediat primăriile din zonă. Localnicii au avut un avans față de forțele de intervenție. Nu e nicio absurditate, e un lucru normal, e implicarea comunității.
Eu știu că există, în manuale de căutare în munți, de regulă, în pădure, viteza de deplasare e cam o oră pe kilometru. Într-adevăr, au ieșit toate aceste aspecte de controverse, de discuții, însă căutarea noastră și găsirea lor se încadrează în limitele în care poate și altă țară să aibă loc exact același tip de acțiune”, a explicat Raed Arafat pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News