Accesul funcţionarilor publici pentru a candida în alegeri, criticat de USL
Față de proiectul de lege al senatorilor PDL prin care se dorește eliminarea obligativității ca funcționarii publici din posturile de conducere să își dea demisia din funcție dacă doresc să candideze în alegeri, USL se opune, considerând că demersul actualei puteri nu este altceva decât o nouă măsură pentru a perfecționa frauda electorală.
"Aceasta este o lege cu dedicaţie pentru clientela de partid, pentru funcţionarii numiţi pe criterii politice şi o acţiune prin care este politizată din nou administraţia publică. (...) Prin acest proiect de lege, PDL doreşte să permită funcţionarilor publici numiţi politic în posturile de conducere să folosească instituţiile pe care le conduc în campania electorală. De asemenea, se doreşte subordonarea tuturor angajaţilor din instituţiile respective şi forţarea lor să-şi susţină în alegeri superiorul ierarhic, sub ameninţarea pierderii locului de muncă. În acest fel, funcţionarii publici devin agenţi electorali şi nu un corp de elită aflat în slujba cetăţeanului. Acest proiect de lege reprezintă un adevărat pericol pentru funcţionarii publici de carieră. Aceasta este o dovadă suplimentară că avem de-a face cu o putere discreţionară, care este în stare să treacă peste orice pentru a se menţine la guvernare. PDL şi complicii săi ce compun coaliţia majoritară pregătesc un nou instrument pentru perfecţionarea furtului în alegeri", se arată într-un comunicat al USL.
USL mai transmite că respinge "orice tentativă de transformare a aparatul administrativ într-o sursă de venituri pentru clientela politică şi într-o resursă electorală pentru cei aflaţi temporar la guvernare".
Senatorii PDL Traian Igaş, Ion Ruşeţ, Gabriel Berca, Sorin Fodoreanu, Dorin Păran, Tudor Udriştoiu au depus la Senat o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici şi a Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali prin care
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News