Data publicării:

Acces la internet doar cu buletinul și numele real. Măsura controversată care ar putea fi aplicată în România

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Vom avea acces la internet doar cu buletinul?

Protejarea anonimatului pe internet reprezintă un aspect esențial atunci când vine vorba de mediul online și rețelele sociale. Ne putem exprima opinii liber, însă există și consecințe pentru cei care încalcă anumite reguli. 

Este și motivul pentru care au început să se ia măsuri ceva mai restrictive în Europa, mai cu seamă în urma unei propuneri legislative din Italia care explorează posibilitatea limitării accesului la internet pentru cei care dețin o carte de identitate emisă de guvern. Autoritățile române au manifestat, de asemenea, interes față de această propunere, generând discuții ample cu privire la echilibrul între libertatea de exprimare și necesitatea de a gestiona comportamentele nocive pe platformele online.

În acest sens, ministrul pentru Digitalizare din România, Bogdan Ivan, a furnizat mai multe informații. El a explicat că toți cetățenii români cu acte de identitate vor resimți această modificare, cu o atenție deosebită acordată celor care călătoresc în străinătate și dețin încă vechiul tip de act de identitate.

Deja mai mulți români au fost obligați să furnizeze date din cartea de identitate sau să trimită copii după pașaport pentru a-și recupera conturile de pe platformele Facebook sau Instagram. Această practică, comună în industrie, ar putea fi extinsă și la crearea de noi conturi, potrivit evz.ro.

Ministrul Bogdan Ivan a subliniat importanța identificării utilizatorilor de media socială în calitate de persoane fizice, propunând utilizarea simbolului "bifă albastră" sau "bifă verde" pentru a se asigura că aceștia dețin documente de identitate valabile.

Legea deepfake

Această reglementare este conformă cu standardele europene. În plus, ministrul Ivan a adus în discuție o lege românească promulgată în decembrie 2023, care vizează creatorii de conținut ce utilizează inteligența artificială pentru a crea imagini sau videoclipuri cu persoane, fără consimțământul explicit al acestora. Astfel de creatori ar putea fi condamnați la pedepse cu închisoarea de la unu la cinci ani. Cu alte cuvinte, anularea anonimatului ar putea avea drept consecințe un discurs mai civilizat și acțiuni mai responsabile în online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel