Urmărește emisiunea live
Academia Română sare în apărarea aromânilor
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Aromani
Aromani
Academia Română, o instituție care s-a remarcat mai degrabă printr-o lipsă constantă de reacție la evenimentele importante petrecute în viața socială și politică a României, a reacționat la intențiile politicienilor de a transforma pe aromâni într-o minoritate.

Academia română condamnă intențiile publice are unor politicieni care vor ca aromânii să fie cosiderați o minoritate etnică. "Conform adevărului ştiinţific, poporul român are patru ramuri istorice - dacoromâni, aromâni, meglenoromâni, istroromâni - vorbitori ai dialectelor limbii române, dacoromân, aromân, meglenoromân, istroromân. Toţi aceşti români formează o unitate etnică şi vorbesc aceeaşi limbă,"se arată în comunicatul instituției. 

În ultima perioadă, unii politicieni de origine aromână au văzut o variantă mai rapidă de a obține un loc în parlament, respectiv a candida din partea unei minorități naționale ceea ce le-ar asigura un post de deputat sau senator. "Scopul acestor activităţi este declararea aromânilor ca minoritate naţională în România, ca popor armân, distinct de poporul român, având o limbă proprie, armâna, diferită de limba română. Aceste activităţi fac parte dintr-o acţiune mai largă de separare a românilor sud-dunăreni - aromâni, meglenoromâni, istroromâni, vlahi timoceni, ca şi a altor români din afara graniţelor României (românii timoceni, basarabeni, herţeni, maramureşeni etc.) - de limba şi poporul român", se mai arată în comunicatul Academiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel