Data publicării:
Acțiuni la purtător. Cătălin Ivan, PROIECT-BOMBĂ
Europarlamentarul Cătălin Ivan a depus la Parlamentul României un proiect de lege, o inițiativă cetățenească pentru a interzice în România folosirea acțiunilor la purtător. Proiectul este cu bătaie lungă. În spațiul public, au apărut informații, în urmă cu ceva timp, despre acțiunile la purtător ale lui Liviu Dragnea, infirmate de liderul PSD.
”Conform datelor oficiale de la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, în România funcționează în prezent 384 de astfel de societăți ai căror proprietari sunt imposibil de identificat. Aceste firme au încheiat, în ultimii zece ani, contracte de miliarde de euro cu Statul.” subliniază Cătălin Ivan.
[citeste si]
Europarlamentarul a adăugat: ”Potrivit reprezentanţilor organizaţiei Funky Citizens, statul român a atribuit în 2015 contracte de achiziţii publice de 18,8 miliarde de euro, iar alţi 1,4 milioane euro au fost cheltuiţi prin achiziţii directe. `Prejudiciile produse din contractele cu bani publici s-au ridicat la 705 milioane euro. Aceste date demonstrează necesitatea transparentizării sistemului`, a afirmat Elena Calistru, reprezentantul Funky Citizens.”
Miliarde de euro care dispar
”Pe lângă vulnerabilitățile legate de spălare de bani sau chiar finanțarea mascată a terorismului, vorbim aici de miliarde de euro pe care Statul român nu le poate urmări și care dispar în neant. Nu știm cine se află în spatele acestor companii care fac afaceri cu banii contribuabililor români, prin urmare, în cazul unor fraude sau fapte de corupție nu putem urmări banii și nici nu poate fi recuperate prejudiciul. România nu își mai poate permite luxul de a <> miliarde de euro!” a motivat europarlamentarul PSD această inițiativă.
Serios semnal de alarmă
”Acest proiect de lege nu s-a născut din neant, ci este rezultatul unor serii de dezbateri pe care le-am organizat împreună cu parteneri foarte importanți implicați în combaterea corupției, a spălării de bani și a infracțiunilor economico-financiare. Toate aceste instituții, organizații non-guvernamentale și toți acești profesioniști și-au bazat punctele de vedere și recomandările (din acest proiect legislativ – n.n.) pe studii realizate de-a lungul mai multor ani. Concluziile lor sunt extrem de pertinente și trag un foarte serios semnal de alarmă” a explicat europarlamentarul Cătălin Ivan.
”Niciun om cinstit nu simte nevoia să se ascundă. Transparența reprezintă cea mai puternică armă de luptă impotriva corupției. Trebuie să privim acest proiect de identificare a tuturor beneficiarilor afacerilor din Romania ca pe un instrument de combatere a sărăciei!” a afirmat Cătălin Ivan la depunerea documentelor și a inițiativei legislative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News