Abuzurile justiției lui Putin: cum sfârșesc dușmanii președintelui
Liderul Opoziției din Rusia, bloggerul anti-corupție Alexei Navalny, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidare, transmite BBC. Navalny a respins acuzațiile, spunând că procesul său a fost unul politic.
Bărbatul în vârstă de 37 de ani a fost principalul opozant al partidului condus de președintele Vladimir Putin și avea un blog dedicat presupuselor fapte de corupție din Rusia. Navalny avea ambiții prezidențiale și se înscrisese deja în cursa pentru conducerea primăriei din Moscova.
Bloggerul a fost găsit vinovat pentru conducerea unui grup infracțional care ar fi delapidat firma națională ce se ocupa de prelucrarea lemnului, Kirovles, cu jumătate de milion de dolari. În perioada în care s-a petrecut infracțiunea, Navalny era consilier al guvernatorului firmei, Nikita Belykh. Acuzarea a cerut o pedeapsă de șase ani pentru activist, dar verdictul de 100 de pagini, citit timp de trei ore, a fost mai blând cu un an.
Navalny poate ataca decizia cu recurs. El și avocații săi au zece zile la dispoziție pentru asta.
Televiziunea de stat nu a acordat un prea mare interes procesului, deși în mediul online acesta a fost urmărit îndeaproape. Martorul cheie în incriminarea lui Navalny a fost Vyacheslav Opalev. Bloggerul spune însă că declarațiile lui Opalev sunt arma unei răzbunări, pentru că Navalny a cerut demiterea acestuia și investigarea pentru corupție a companiei sale.
SUA și UE, revoltate
Pe lângă activiștii anti-Putin, care susțin că procesul a fost fabricat de la un cap la altul, și alte țări și-au exprimat îngrijorarea pentru verdictul instanței din Rusia. ”Suntem profund dezamăgiți de condamnarea lui Navalny și aparenta motivare politică din spatele ei”, a spus ambasadorul Washingtonului la Moscova, Michael McFaul.
Un purtător de cuvânt al șefei diplomației Uniunii Europene, Catherine Ashton, spune că acuzațiile de delapidare sunt lipsite de substanță, iar sentința în cazul lui Navalny ridică semne serioase de întrebare asupra modului în care funcționează Justiția din Rusia.
Purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe francez, Philippe Lalliot, a declarat, la rândul său, că nu toate resursele juridice au fost epuizate, iar sentința poate fi atacată prin recurs.
Ce s-a întâmplat de-a lungul timpului cu dușmanii lui Putin
De la venirea sa la putere din anul 2000, dușmanii lui Putin, de factură politică, media sau activiști, au sfârșit condamnați sau forțați să părăsească țară. Mangați precum Vladimir Gusinsky, Boris Berezovsky sau Mikhail Khodorkovsky, au fost nevoiți să plece din Rusia sau, în cazul ultimului menționat, să-și ispășească pedeapsa cu închisoarea.
Activiștii n-au scăpat nici ei nepedepsiți pentru atitudinea împotriva Kremlinului. Feministele Trupei punk Pussy Riot execută doi ani de închisoare pentru huliganism.
Membri ai Opoziției, precum liderul stângii Sergei Udalsov, se află în arest la domiciliu pentru că ar fi incitat la proteste.
De multe ori, nici măcar exilul nu-i ajută pe unele personaje incomode. Fostul spion Alexander Litvinenko a murit în 2006, în Londra, otrăvit cu poloniu radioactiv.
În ceea ce privește mass-media, nu este un secret pentru nimeni că Putin nu are la inimă ziariștii și nu ezită să blameze iscodelile acestora, mai ales cele ce țin de viața privată a politicienilor.
Una dintre criticile Kremlinului, jurnalista Anna Politkovskaya, a fost ucisă în condiții suspecte în 2005. După asasinarea ei, Putin i-a calificat influența politică drept ”neglijabilă”.
Rusia are un bilanț îngrijorător al jurnaliștilor agresați, cenzurați și uneori uciși, fără ca legea să ia măsuri în acest sens.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News