Urmărește emisiunea live
Abuzul asupra copiilor. Criminolog Dan Rusu: Riscurile dinamice pot fi înlăturate de terapeut sau ofițerul de probațiune
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Dan Rusu, lector în criminologie la Birmingham City University, a spus care sunt cauzele care duc la violență asupra minorilor.

În cadrul unui webinar despre abuzul sexual asupra minorilor, Dan Rusu, lector în criminologie la Birmingham City University, a explicat care sunt cauzele care determină ca minorii să fie abuzați sexuali.

Potrivit acestuia, există o interacțiune de factori și o serie de pre-condiții. 

În primul rând e vorba de factorii biologici, de perturbări neuronale, pre și post-natale. Acestora se pot adăuga și distorsiunile cognitive și lipsa empatiei, care se manifestă prin nerecunoașterea emoțiilor și lipsa empatiei față de ceilalți și emoțiile lor.

De asemenea, e vorba și un deficit de intimitate, iar aici vorbim de probleme de atașament nesecurizat, incapacitatea de a crea legături de intimitate normale, singurătate, influențe sociale negative, identificare morală cu persoane minore.

Dan Rusu: Riscurile dinamice pot fi înlăturate

„Vorbim de persoane nesecurizate din punct de vedere al atașamentului. Cauzele au o multitudine de fațete și factori. Cele mai noi teorii din literatură combină acești factori.

Este important să identificăm factorii de risc, adică să stăm cu individul în cauză la masă și să ne uităm în istoria lui pentru a identifica factorii declanșatori. E important să identificăm nevoile unor astfel de persoane, să vedem care sunt riscurile și să încercăm să le controlăm.

Există teoria că dacă simți o nevoie de a abuza un copil, stai departe de școli. Sunt puțin cinic și răutăcios, pentru că, deși această teorie a prezentat o utilitate, suferă de o serie de probleme.

Vorbim de o serie de riscuri, precum un istoric de agresiune sexuală, utilizarea alcoolului, dar și factori precum personalitatea. Atunci, ofițerul de probațiune sau terapeutul care lucrează cu persoana respectivă trebuie să identifice aceste nevoi criminogene, care sunt similare cu riscurile și trebuie să construiască un plan de a le controla.

Ne putem axa pe riscurile dinamice, precum consumul de alcool, utilizarea pornografiei infantile, fantezii, etc. Trebuie lucrat cu individul respectiv pentru a înlătura acel risc“, a spus Dan Rusu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel