Abu Musab al-Barnawi, un important lider al Statului Islamic, declarat mort
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Abu Musab al-Barnawi, un important lider al Statului Islamic, declarat mort   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Abu Musab al-Barnawi, un important lider al Statului Islamic, declarat mort / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Potrivit armatei nigeriene, Abu Musab al-Barnawi, lider ISIL, este mort, dar grupul Statului Islamic din Africa de Vest (ISWAP) nu a confirmat încă.

Liderul grupului armat al provinciei Statul Islamic din Africa de Vest (ISWAP) este mort, potrivit unui comandant militar nigerian. Abu Musab al-Barnawi, un fiu al fondatorului grupului armat din Nigeria, Boko Haram, a fost declarat mort. 

„Vă pot confirma cu autoritate că al-Barnawi este mort. Simplu ca buna ziua. El este mort și rămâne mort ”, a declarat reporterilor generalul șef al Statului Major al Apărării, Lucky Irabor, fără a oferi detalii suplimentare despre cum sau când a murit al-Barnawi.

ISWAP, o filială a ISIL (ISIS), nu a confirmat moartea lui al-Barnawi, iar armata din Nigeria a susținut anterior că a ucis comandanții grupurilor armate doar pentru ca aceștia să reapară.

Al-Barnawi a intrat în atenția publică după despărțirea de Boko Haram, în 2016, din cauza diferențelor cu comandantul său, Abubakar Shekau, care a murit la începutul acestui an în timpul luptelor dintre cele două facțiuni.

Armata din Nigeria a emis mai multe declarații oficiale susținând că Shekau a fost ucis sau rănit grav în ultimii ani, înainte de a confirma decesul în luna mai.

De la moartea lui Shekau, al-Barnawi consolidase controlul ISWAP în nord-estul Nigeriei și în regiunea lacului Chad. Peste 40.000 de oameni au murit în conflictul din Nigeria și încă aproximativ două milioane de oameni au fost strămutați din casele lor.

Cine a fost Abu Musab al-Barnawi

Născut în Habib Yusuf, se crede că al-Barnawi este fiul cel mare al fondatorului Boko Haram, Mohammed Yusuf. Yusuf a murit în custodia poliției în 2009, iar Shekau, care era adjunctul său la acea vreme, a fost numit noul lider al grupului.

Al-Barnawi a devenit purtător de cuvânt pentru Boko Haram, dar s-a confruntat frecvent cu Shekau. El a criticat politicile mai extreme ale Boko Haram, inclusiv folosirea copiilor ca sinucigași și vizarea piețelor aglomerate și a moscheilor.

În 2014, răpirea de către Boko Haram a 276 de fete în orașul Chibok, din din zona de NE, a șocat întreaga lume.

Shekau a promis loialitate față de ISIL în 2015, iar grupul a preluat numele de ISWAP. Dar unii dintre adepții săi, incomod cu stilul său de conducere, s-au despărțit de forțele lui Shekau.

Sub conducerea lui al-Barnawi, au câștigat recunoașterea ISIL și au păstrat numele ISWAP, în timp ce Shekau a rămas la conducerea unei facțiuni care a reluat numele original al grupului armat, Jama’tu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad, sau JAS, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel