Data publicării:

Abdul Ghani Baradar a ajuns în Kabul. Negocieri

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Un reprezentant al talibanilor a informat sâmbătă că Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, a ajuns la Kabul pentru a negocia cu alți reprezentanți ai talibanilor noua guvernare afgană, la aproximativ o săptămână de la preluarea controlului asupra capitalei Kabul, scrie Reuters.

În vreme ce forțele americane se retrăgeau din țară, talibanii își încheiau avansul în forță în interiorul țării, care a coincis cu ceea ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a catalogat ca fiind „prăbușirea uluitoare” a forțelor armate afgane.

De la acel moment, mii de oameni s-au îngrămădit pe aeroportul din Kabul, iar nivelul de securitate se degradează pe zi ce trece, în timp ce statele din Vest fac eforturi pentru a accelera procesul de evacuare a cetățenilor lor și a afganilor considerați a fi vulnerabili, în mijlocul haosului și a zvonurilor privind brutalitatea talibanilor.

Potrivit unui oficial taliban, grupul lucrează la un nou format pentru administrarea Afganistanului în următoarele săptămâni, cu comitete distincte care să se ocupe de securitatea internă și de problemele financiare.

„Experți din fostul guvern vor fi aduși pentru gestionarea crizelor”, a declarat el pentru Reuters.

Potrivit sursei, noua structură politică nu ar fi o republică democratică conform standardelor occidentale, ci „va proteja drepturile tuturor”.

După recâștigarea puterii, talibanii au spus că nu vor căuta răzbunare asupra foștilor dușmani și vor sprijini drepturile femeilor în limitele învățăturilor islamice.

Potrivit oficialului, Baradar se va întâlni cu comandanți talibani, foști lideri guvernamentali și factori de decizie politică, precum și experți religioși.

Potrivit unui ofițer NATO, peste 12.000 de străini și afgani care lucrează pentru ambasade și organizații internaționale de ajutorare au fost evacuați de pe aeroportul din Kabul de când insurgenții talibani au preluat controlul asupra capitalei, notează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel