ABBA: Chiquitita, istoria unei melodii care a făcut istorie-VIDEO
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
''Chiquitita'', compusă de Benny Andersson, Michael Kunze și Bjorn Ulvaeus, a fost lansată în ianuarie 1979, fiind primul single promovat de pe albumul '' Voulez-Vous'' al grupului pop suedez ABBA. Inițial, se stabilise ca melodia "If It Wasn't for the Nights" să fie single-ul principal al albumului, dar, după finalizarea melodiei ''Chiquitita'', această idee a fost abandonată.

Chiquitita este un termen din limba spaniolă care este similar cu cel din limba engleză little one, un termen de alint. Au existat multe idei înainte de a fi finalizată varianta finală a melodiei. Printre titlurile care au fost propuse se numără "Kalsupare", "3 Wise Guys", "Chiquitita Angelina" sau "In The Arms of Rosalita". O versiune revăzută, care are un sound influențat de cântecul peruvian "El Condor Pasa (If I Could)", interpretat de formația Simon and Garfunkel, a fost înregistrată în decembrie 1978 și lansată ca single în ianuarie 1979.

După succesul înregistrat cu varianta în limba engleză a melodiei "Chiquitita", a fost realizată și varianta în limba spaniolă, care a apărut pe albumul grupului ABBA în limba spaniolă, Gracias Por La Musica (Thank You for the Music).

Chiquitita" a devenit unul dintre marile hituri lansate de ABBA. A fost interpretat la un eveniment caritabil al UNICEF în 1979 — Music for UNICEF Concert, transmis prin rețelele radio și de televiziune în întreaga lume. Ca prim rezultat al evenimentului caritabil, membrii grupului ABBA au donat o jumătate din încasările melodiei către UNICEF, pentru "International Year of the Child", în 1979.

Melodia "Chiquitita" a fost hitul nr. 1 în topurile din Belgia, Finlanda, Irlanda, Olanda, Noua Zeelandă, Spania, Elveția, Mexic, Africa de Sud, Rhodesia și pe locul 5 în topul din Suedia. A urcat pe locul 2 în topurile din Marea Britanie, Australia, Germania și Norvegia, devenind cel mai de succes single de pe albumul Voulez-Vous și unul dintre cele mai cunoscute hituri ale tuturor timpurilor.

Single-ul Chiquitita a fost unul dintre puținele single-uri pe care formația suedeză le-a lansat fără un videoclip. Ulterior, s-a folosit o înregistrare dintr-un concert de televiziune pentru a fi folosită ca videoclip. Înregistrarea aparține BBC și a fost făcută la un show al grupului ABBA în Suedia, care a fost transmis în toată Europa în primăvara anului 1979.

Grupul pop suedez ABBA, alcătuit din Anni-Frid Lyngstad, Benny Anderson, Bjorn Ulvaeus Björn și Agnetha Faltskog, a luat ființă în 1973, numele provenind din alăturarea inițialelor componenților. Cei patru au dominat clasamentele muzicale mondiale, între mijlocul anilor '70 și începutul anilor '80. ABBA a fost primul grup pop din Europa continentală care s-a bucurat de mare succes în clasamentele din Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia și Noua Zeelandă, iar ca urmare a popularității sale enorme a pătruns pe scenele Europei.

În 1974, grupul a participat la concursul Eurovision, desfășurat la Brighton, în Marea Britanie, unde a câștigat detașat cu piesa Waterloo. Un an mai târziu, a fost lansat albumul ABBA, cuprinzând hiturile: I Do, I Do, S.O.S, Mamma Mia. Albumul Arrival a fost finalizat la sfârșitul anului 1976 și cuprinde hiturile: Fernando, Dancing Queen, Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You. În aprilie 1977, Dancing Queen devine numărul 1 în Marea Britanie. În același an, ABBA efectuează un mare turneu mondial.

A urmat lansarea albumului Voulez-Vous, ce conține melodiile I Have a Dream și Chiquitita. În toamna anului 1979, a apărut single-ul Gimme! Gimme! Gimme!. În aceeași perioadă, a avut loc turneul din Canada, SUA și Europa, conform site-ului www.biography.com.

După mulți ani de conviețuire, Benny și Frida se căsătoresc, în 1979, pentru a divorța trei ani mai târziu. Celălalt cuplu, Björn și Agnetha, căsătoriți în 1972, divorțează în 1979.

[Citeste si]

Spre sfârșitul anului 1979, apare și compilația Greatest Hits — volumul 2, care devine un mare succes internațional. Turneul susținut în Japonia, în martie 1980, a fost pentru ABBA ultimul concert live. În următoarea jumătate a anului, a fost înregistrat albumul Super Trouper, ce conține hitul The Winner Takes It All. Spre sfârșitul anului, a apărut The Visitors, melodia One of Us fiind considerată cel mai mare hit al albumului, precizează site-ul amintit.

Spre sfârșitul anului 1982, ABBA se destramă ca grup. Agnetha și Frida au continuat cariera solo, iar Benny și Bjorn s-au orientat către munca de producători, compozitori.

Grupul ABBA a vândut peste 380 de milioane de discuri pe plan mondial și a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, în 2010. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel