Data publicării:

A venit rândul mirilor! Noile declarații marca ÎPS Teodosie: vor trăi sub un blestem

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat că nunțile organizate sâmbăta sunt o greșeală și că cei care se căsătoresc în această zi rămân „sub un blestem”. El recomandă oficierea cununiilor în zilele de marți, joi sau duminică, subliniind că sâmbăta este ziua tradițională pentru pomenirea morților. Deși nu există o hotărâre a Sfântului Sinod care să interzică nunțile sâmbăta, ÎPS Teodosie le recomandă mirilor un canon de pocăință.

Citește și: Kelemen Hunor taxează o declarație a Elenei Lasconi

Arhiepiscopul Tomisului a făcut recent o serie de declarații controversate, afirmând că nunțile organizate sâmbăta nu sunt conforme cu rânduiala bisericească și reprezintă o greșeală gravă. În cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea, ierarhul a precizat că mirii care aleg să-și unească destinele în ziua de sâmbătă ar rămâne „sub un blestem”, deși a recunoscut că nu există încă o hotărâre a Sfântului Sinod care să interzică explicit această practică.

„După cum am un ghimpe mare, sâmbăta nu ar trebui să mai facem cununii. Este o mare greșeală. Cei care se căsătoresc sâmbăta rămân mereu sub un blestem”, a afirmat ÎPS Teodosie. Totuși, a adăugat că, în lipsa unei decizii oficiale a Sfântului Sinod, nu poate impune interzicerea căsătoriilor în această zi, dar le recomandă mirilor un canon de pocăință pentru a îndrepta această „greșeală”.

Teodosie a mai spus că zilele potrivite pentru oficierea cununiilor sunt marțea, joia și duminica. În ultima perioadă, observă o tendință în rândul credincioșilor de a alege joi pentru cununii, o zi pe care o consideră mult mai potrivită decât sâmbăta.

Sâmbăta, zi rezervată pentru pomenirea morților

Întrebat de ce pomenirile pentru cei decedați nu sunt făcute duminica, ÎPS Teodosie a explicat că duminica este o zi a bucuriei dedicate exclusiv Domnului, motiv pentru care nu se amestecă „plânsul cu bucuria”. „Canoanele sunt categorice și spun: anatema să fie cei ce plâng morții duminica”, a spus el. Sâmbăta, în schimb, este ziua tradițională dedicată pomenirilor pentru cei adormiți, ceea ce, în viziunea arhiepiscopului, ar face nepotrivită oficierea cununiilor în această zi.

Deși afirmațiile lui ÎPS Teodosie nu sunt susținute de o hotărâre oficială a Bisericii Ortodoxe Române, declarațiile sale au stârnit dezbateri în rândul credincioșilor și al preoților, unii fiind de acord cu interpretările stricte ale arhiepiscopului, în timp ce alții consideră că libertatea organizării căsătoriilor ar trebui să fie mai flexibilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel