Data actualizării:
Data publicării:

A supravețuit unui atac terorist de la Bruxelles, dar a ales să moară eutanasiată la 23 de ani

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Shanti De Corte sosise devreme pe aeroportul din Bruxelles în acea dimineață cenușie de 22 martie 2016. 

Avea 17 ani și se îndrepta spre Roma cu prietenii ei când teroriștii s-au aruncat în aer la intrarea aeroportului. Nu era departe de bombe, dar a rămas nevătămată. La fel ca multe alte victime ale acelei zile fatidice, însă, rănile nu au fost cele fizice, ci trauma psihică care a lovit-o din acea zi și de care s-a eliberat cu o alegere extremă: eutanasia. 

Luni de zile, tânăra a intrat și a ieșit din spital înainte de a încerca să se sinucidă în 2020. Trauma a fost prea mare. O povară prea grea pentru a fi purtată. După mai multe refuzuri, doi psihiatri i-au acceptat cererea de eutanasie pentru suferințe psihice insuportabile. Potrivit legii care dezincriminează eutanasia în Belgia din 2002, una dintre cele mai liberale din lume, pentru a accesa sfârşitul vieţii este suficient să fii recunoscut drept ”suferinţă psihologică constantă, insuportabilă şi incurabilă”, scrie Europa Today.

Shanti a părăsit această lume pe 7 mai, înconjurată de familia ei. Un neurolog de la Spitalul Universitar Brugmann, Paul Deltenre, implicat în caz, a declarat pentru postul public RTBF că eutanasierea nu ar fi trebuit să aibă loc, deoarece tinerei i s-au oferit alte opțiuni de tratament. Parchetul din Anvers a deschis o anchetă asupra faptelor, dar apoi a clasat dosarul, concluzionând că procedura de eutanasie a fost respectată.

Povestea a fost spusă de RTBF într-un reportaj al programului #Investigație difuzat miercuri

Prin avocatul său, familia victimei și-a exprimat nedumerirea față de difuzarea serviciului, efectuată fără știrea acestora. "Familia are rezerve cu privire la respectarea deontologiei și eticii. În plus, raportul conține câteva erori fundamentale. Rudele acestei victime a atacurilor cer ca intimitatea și liniștea acestora să fie respectate", a spus familia victimei.

Rtbf spune că înțelege emoția familiei, dar susține că i-a contactat de mai multe ori, fără succes. "În mod evident, respectăm poziția familiei și înțelegem că a vorbi despre povestea lor este delicat. Cu toate acestea, echipa noastră a încercat de mai multe ori să-i contacteze pentru a le intervieva și a auzi povestea lor, dar nu li sa răspuns niciodată", a spus un purtător de cuvânt al companiei.Cu toate acestea, autorii raportului au decis să vorbească despre asta, crezând că ar trebui să facă lumină asupra consecințelor acestei tragedii pentru victime.

”Decizia de denunțare a fost luată pentru că este o chestiune de interes public care contribuie și la o bună înțelegere a ceea ce s-a întâmplat cu victimele în urma acestor evenimente groaznice. Ancheta se concentrează pe urmărire, pe ajutorul acordat victimelor și scoate în evidență ce a mers prost în ceea ce privește îngrijirea și sprijinul, atât din punct de vedere terapeutic, cât și financiar etc. Au fost prezentate situații diferite și fiecare a fost examinată din mai multe unghiuri pentru a explica ceea ce s-a întâmplat într-un mod mai precis, fără a judeca sau a se opune”, conchide Rtbf.

Citește și:

Medicii francezi care sunt împotriva eutanasiei cer o ”clauză de conștiință”

 Asociația Medicală François Arnault s-au declarat ”împotriva moartei dulce” și cer ca, în cazul în care se aprobă o astfel de legislație, să fie introdusă o ”clauză de conștiință”, asemănătoare cu cea existentă pentru întreruperea sarcinii, care să permită medicilor care nu sunt de acord să refuze să o practice.

Profesioniștii din domeniul sănătății solicită să aibă dreptul de a ”redirecționa pacientul către un medic care acceptă să aibă grijă de el.” 

Macron a anunțat că va organiza o consultare a cetățenilor începând din octombrie pentru a afla părerea francezilor pe această temă până la sfârșitul lui 2023.

Eutanasia este actul de a pune capăt în mod deliberat vieții unei persoane pentru a-i curma suferința. Există două tipuri principale de eutanasie: activă și pasivă. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel