A scăzut contrabanda cu țigări
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp
contrabanda-tigari-tulcea1
contrabanda-tigari-tulcea1

Contrabanda cu "Se remarcă scăderea contrabandei cu produse din tutun provenite din Ucraina (cu 7 puncte procentuale în iulie faţă de mai, la 17,7%) şi o creştere semnificativă a comerţului ilicit cu produse Duty Free (cu 5,7 puncte procentuale mai mult în iulie faţă de mai, până la 23,2%). Alte tendinţe înregistrate în mai se acccentuează în iulie." a declarat directorul Novel Research.

În domeniul contrabandei, principala sursă pentru comerţul ilicit cu ţigarete rămâne Serbia, ajungând la o pondere de 32% din totalul produselor traficate ilegal, în creştere cu 2,9 puncte procentuale, comparativ cu luna mai. "De asemenea, ponderea produselor cu timbre fiscale moldoveneşti continuă să se afle în scădere. Din punct de vedere regional, se înregistrează o creştere semnificativă în Sud-Est (cu 4,3 puncte p, la 8,1%). Vest rămâne regiunea cea mai afectată de comerţul ilicit (31,5%), urmată de Nord-Est (22,4%) şi Sud-Vest (18.9%)", a declarat Marian Marcu.

În luna iulie 2010 contrabanda cu țigarete se situa la aproximativ 21%, în ianuarie 2010 la peste 36%. Pentru a înțelege, un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabanda echivalează cu 30 milioane euro taxe suplimentare plătite la buget, a declarat Adrian Popa, director Corporate&Regulatory Affairs BAT România.

Pentru reducerea contrabandei, producătorii de ţigări propun: aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infracţiunii de evaziune fiscală/contrabandă; instituirea unor mecanisme de verificare în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu există puncte de control vamal; atribuirea unor competenţe specifice poliţiei locale şi jandarmeriei, pentru sancţionarea vânzării produselor de contrabandă în pieţe, târguri sau pe stradă; confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activităţi ilicite şi distrugerea maşinilor modificate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel