Urmărește emisiunea live
A rămas fără unghii după ce a mers la pedichiură cu... pești
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
O femeie din America și-a pierdut unghiile de la picioare, în decurs de un an, după 6 luni de când a fost la o ședință de fish pedicure - pedichiură cu pești. A făcut o boală numită onicomadesis - psoriazisul unghiilor, o problemă deloc rară printre femeile care apelează la pedichiură în saloane cosmetice. 

Femeia a recurs la o procedură de pedichiură care constă în introducerea picioarelor într-o cadă de apă plină cu pești mici, numiți Garra Rufa, care mănâncă pielea moartă. După 6 luni, tânăra a observat îngrozită că unghiile ei au început ușor-ușor să se desprindă de pe piele și să cadă, potrivit JAMA Dermatology.

O problemă frecventă de la pedichiura cu pești

„Cred că acest fenomen este probabil mai frecvent decât credem. Nu vedem cum se desprind (unghiile) până la câteva luni după eveniment, așa că este greu pentru unii pacienți și medici, mai ales dacă nici măcar nu sunt conștienți de faptul că pedichiura cu pești poate face acest lucru, să facă această conexiune”, a spus autorul studiului, dr. Shari R. Lipner, profesor asistent de dermatologie la Weill Cornell Medicine.

Acest fenomen duce de obicei la căderea unghiei la mult timp după ce un eveniment inițial, cum ar fi o traumă. În raportul său, Lipner descrie acest lucru că o „problemă relativ comună”, care este legată de infecții, medicamente, boli autoimune și condiții ereditare.

Risc de infecții din bazinele de pedichiură cu pești

Acesta nu e singurul caz în care medicii avertizează asupra pericolului privind pedichiura cu pești. În Franța, autoritățile au avertizat amatorii de „fish pedicure” că există riscul transmiterii de infecții. 

Bazinele în care înoată bancurile de pești garra rufa nu pot fi umplute cu apă tratată cu substanțe dezinfectante pentru că ar ormorî peștii. Or, această absență a dezinfectanților crește riscul transmiterii de infecții bacteriene. 

De altfel, în unele țări este interzisă manichiura cu pești din cauza riscului de infecții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel