Data publicării:

A murit Patriarhul Neofit

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

A murit Înalt Preasfinţitul Patriarh Bulgar şi Mitropolit al Sofiei Neofit.

Înalt Preasfinţitul Patriarh Bulgar şi Mitropolit al Sofiei Neofit a murit la vârsta de 78 de ani, transmite Agerpres. Tristul anunț a fost făcut de biserică, care îl descrie pe cleric drept un teolog blând care a încercat să restabilească reputaţia bisericii ortodoxe bulgare, afectată de legăturile cu oamenii de afaceri şi poliţia secretă comunistă, relatează AFP. Acesta a decedat după ce mai mult luni de zile s-a luptat cu o boală grea.

"După o lungă boală, Înalt Preasfinţitul Patriarh Bulgar şi Mitropolit al Sofiei Neofit, Arhiepiscopul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, a murit la Academia de Medicină Militară (VMA-Sofia) la ora 22:22, ca urmare a insuficienţei mai multor organe", conform unui comunicat al bisericii.

Neofit a fost înscăunat în 2013 şi i-a succedat Patriarhului Maxim, care a condus biserica între 1971 şi până la moartea sa, în 2012.

Aproximativ 80% din populaţia Bulgariei de 6,8 milioane de persoane sunt creştini ortodocşi. Totuși, reputaţia Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost afectată după ce o comisie a unor istorici a arătat, în ianuarie 2012, că 11 din cei 15 episcopi ai săi au colaborat cu fosta poliţie secretă în epoca comunistă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel