A murit Mihai Șora. Bogdan Chirieac: A avut un crez, după atâtea experiențe de viață care l-au consemnat
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
foto Inquam Photos / Octav Ganea
foto Inquam Photos / Octav Ganea
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre Mihai Șora, în ziua în care filosoful român s-a stins din viață.

Mihai Șora, filosof și eseist român, a încetat din viață, sâmbătă, la vârsta de 106 ani. Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre cine a fost Mihai Șora, menționând momentele complicate din viața scriitorului român.

"Înainte de orice, trebuie să spunem că Mihai Șora este unul dintre marii filosofi, scriitori, eseiști pe care i-a avut țara noastră (...) Mihai Șora a reușit să treacă prin mai multe perioade istorice foarte complicate ale României, adică într-un moment în care după Al Doilea Război Mondial scriitorii români încercau să fugă din țară, să ajungă la Paris, toți cei care aveau picioare încercau să facă asta, altminteri le-au tăiat picioarele în pușcăriile comuniste, Mihai Șora se întoarce de la Paris pentru a lucra cu Ana Pauker.

El chiar credea, sigur, că a venit de la Paris, unde era un comunism mai naiv așa, în comunismul dur cu tancurile sovietice pe pământ românesc la vremea respectivă și, într-un fel, să știți că și naționalismul ăsta comunist, că așa era Șora la vremea respectivă, se întâlnește cu progresismul de astăzi, deci, din punctul acesta de vedere, sunt suficiente lucruri comune între cele două.

VEZI ȘI: A murit Mihai Șora, la 106 ani. ”Ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși...”

Bogdan Chirieac: A avut un crez

Mihai Șora devine o persoană publică importantă, relevantă. Sigur, în perioada lui Nicolae Ceaușescu nimeni nu era persoană publică în afară de cuplul dictatorial, dar în lumea intelectualilor din București, din România, Mihai Șora era recunoscut, apreciat, avea locul său. După Revoluție, sigur că a fost mult mai vocal, iar în ultimii ani chiar a fost alături de stradă, a îndemnat lumea să iasă în stradă, să se exprime, ceea ce din punctul de vedere al unui intelectual este cu totul în regulă. Niciodată nu a instigat la violență, la altfel de lucruri, pur și simplu a avut un crez, după atâtea experiențe de viață și atâtea momente prin care a trecut Mihai Șora, care l-au consemnat", a declarat Bogdan Chirieac la România Tv.

VEZI ȘI: Cine a fost Mihai Șora, filosoful român care a murit la 106 ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel