A murit marele scriitor basarabean Spiridon Vangheli, cunoscut drept „tatăl lui Guguță“
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Spiridon Vangheli a murit la vârsta de 92 de ani.

Spiridon Vangheli, cunoscut drept „tatăl lui Guguță“, a murit la vârsta de 92 de ani. Anunțul a fost făcut de ginerele marelui scriitor basarabean, Ghenadie Contu, potrivit Deschide.md.

„Suntem profund îndurerați de trecerea în neființă a Maestrului Spiridon Vangheli, care a adus bucurie și inspirație în inimile a milioane de copii din întreaga lume. Moștenirea sa literară va rămâne veșnic vie, iar spiritul său va continua să lumineze generațiile viitoare”, a scris acesta.

De menționat că pe 14 iunie, Spiridon Vangheli a împlinit 92 de ani.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți. Acesta a absolvit Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”, după care a lucrat în calitate de profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”. În activitatea sa, maestrul a scris mai multe cărți, precum „Isprăvile lui Guguță”, „Împărăția lui Ciuboțel”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Columb în Australia”, „Guguţă - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătușele Siberiei”, „Crăița”. Spiridon Vangheli a mai tradus opere din literatura universală pentru copii, precum ”Iepurașul albastru”, ”Fetița din Hiroshima”, ”Peter Pan și Wendy” și ”Pepi Cioraplung”. De asemenea, el a creat, alături de Grigore Vieru, și un Abecedar.

În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori proiectul „Carte de citire şi gândire”, pentru clasele I-IV, în patru volume. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Spiridon Vangheli a primit mai multe distincții, precum Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, medalia „Mihai Eminescu”, ”Ordinul Republicii”, Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului.

În 2021, autoritățile din Chișinău au inaugurat scuarul lui Guguță, numit în cinstea cunoscutului personaj al lui Spiridon Vangheli. Punctul de atracție al zonei este monumentul lui Guguță. Lucrarea este din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri și realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel