A murit maestrul Stelian Stoica, dirijorul și coordonatorul Ansamblului Jidvei România
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
Stelian Stoica a murit. Colaj foto Unplash/Facebook
Stelian Stoica a murit. Colaj foto Unplash/Facebook
Stelian Stoica, dirijorul și coordonatorul Ansamblului Jidvei România, s-a stins din viață. 

Stelian Stoica, supranumit Luceafărul folclorului românesc, a încetat din viață în cursul nopții de miercuri spre joi.

Interpretul de muzică populară Florin Vasilică a anunțat vestea tristă pe rețelele de socializare. 

„O veste tristă... 
Coordonatorul și dirijorul Ansamblului Jidvei România - Stelian Stoica (Stelu) - a încetat din viață. Am activat timp de 2 ani la Ansamblul Artistic Jidvei România din Sibiu că solist vocal și operator calculator. Dl. Stelu împreună cu doamna Marioara Murărescu au fost primele persoane care m-au ajutat să reînființez Grupul Teleormanul și m-au susținut direct și necondiționat, sprijinindu-mă să trec peste necazurile și nenorocirile pe care mi le pricinuiau cei de la Ansamblul Burnasul din Alexandria.
Dumnezeu să-l aibă în paza Sa!”, a scris Florin Vasilică pe Facebook. 

Mesajele artiștilor care au colaborat cu marele dirijor

"În această noapte a plecat să dirijeze orchestra națională a îngerilor, marele dirijor Stelian Stoica! Noi, membrii Ansamblul Jidvei România și ai Orchestrei Naționale Jidvei România suntem îndurerați de această veste tragică a plecării la cele veșnice a Maestrului nostru drag! Generații de generații de artiști, formați sau acompaniați, cu siguranță, sunt la fel de îndurerați! Cuvintele sunt puține, dar lăsăm să vorbească versurile și cântecele create cu atâta dăruire de dumnealui:

„Toate-n lume sunt știute
Câte-s vrute și nevrute
Numai cele ce-i stau scrise
Omului nu îi sunt spuse
Câte-n lume bune-s rele
Știe Dumnezeu de ele”

Odihnă veșnică, Maestre!”, a scris Florin Hulea pe rețelele de socializare. 

Cine a fost Stelian Stoica

Stelian Stoica s-a născut în Depresiunea Cibinului, în localitatea Orla, situată la 17 kilometri de Sibiu. A crescut în marea familie a Casei de Copii, acolo unde și-a descoperit pasiunea pentru muzică.

Regretatul dirijor își amintea în urmă cu ceva vreme că îi plăcea foarte mult să îngâne câte un cântecel, imina vibrând la foarte multe acorduri neînțelese atunci. În curtea orfelinatului era un difuzor unde se auzea o orchestră care îl fascina.Ulterior, în jurul vârstei de 15 ani a găsit o „placă” a Orchestrei de muzică populară a Radioteleviziunii,  conduse de George Vancu., potrivit Fanatik. 

„Acolo am învăţat să cânt la acordeon. Am învăţat întâi la mandolină, am încercat mai apoi la chitară, dar nu mi-a plăcut, pentru că mă dureau degetele, dar acordeonul m-a atras foarte mult.

Faptul că ştiam să cânt cât de cât la acordeon, în şcoala generală mă foloseau la serbări… Apoi, după ce m-am întors din armată, aveau nevoie de cineva care să se ocupe de activitatea culturală în comună.

La un moment dat, un grup de copii a prezentat un dans cu ritual specific zonei noastre, Mărginimea Sibiului. Era un joc de la ceata Căluşerilor, pe care îl învăţaseră de pe la bătrâni”, explica în urmă cu ceva vreme regretatul maestru, notează antenasatelor.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel