A murit Jim Hines, primul atlet care a alergat 100 metri în mai puţin de 10 secunde
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Atletul american Jim Hines, primul sportiv care a alergat 100 metri în mai puţin de 10 secunde (9,95 secunde), a murit. 

Bărbatul a murit la vârsta de 76 de ani, a anunţat luni Federaţia Internaţională de Atletism (World Athletics), exprimându-şi "profunda tristeţe", scrie AFP.

"Pe lângă faptul că a fost campion olimpic la 100 m în 1968, Hines este cunoscut pentru că a fost primul atlet care a coborât oficial sub pragul celor 10 secunde", a reamintit WA, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său.

Hines a obţinut performanţa pentru care a rămas în istorie în 1968, la Jocurile Olimpice din Mexic. El i-a învins în acea cursă istorică pe jamaicanul Lennox Miller şi pe Charles Greene, din SUA. Iniţial, tabela stadionului olimpic din Ciudad de Mexico a afişat 9,9 secunde, după care pe cronometrul electric s-a anunţat timpul de 9,89 secunde. Ulterior, timpul oficial a fost setat la 9,95 secunde. 

"Dacă mi-au corectat timpul, este pentru că nimeni nu putea să creadă că un om aleargă atât de repede", a spus Jim Hines, într-un interviu acordat cotidianului francez L'Equipe în 2016.

Acest record a stat în picioare timp de 15 ani, până când a fost doborât (9 sec 93) de compatriotul său Calvin Smith la Colorado Springs (Statele Unite), în 1983. Actualul deţinător al recordului este jamaicanul Usain Bolt, cu un timp de 9 sec 58 realizat la Campionatele Mondiale din 2009 de la Berlin, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel