A murit George Banu, cel mai apreciat critic de teatru / foto
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Criticul de teatru George Banu a murit la vârsta de 79 de ani.

Criticul de teatru George Banu a murit la vârsta de 79 de ani. Anunțul a fost făcut de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu.

„Dragii mei, domnul George Banu a plecat la Cel Senin! Cale albă şi lumină, prieten drag! Nu pot vorbi mai mult!“, a scris Constantin Chiriac.

Cine a fost George Banu

Criticul de teatru George banu a absolvit secţia de Teatrologie-Filmologie din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, avându-l drept coleg pe regizorul Andrei Şerban. În 1972 şi-a obţinut doctoratul şi a semnat, alături de Michaela Tonitza-Iordache, antologia „Arta Teatrului“, conform Agerpres.

Debutul acestuia a fost la începutul anilor '60 în revista „Secolul 20“, după care a continuat prin asigurarea rubricii de teatru, succesiv, la revistele „România literară“ şi „Contemporanul“.

S-a stabilit la Paris

În anul 1973, George Banu s-a stabilit la Paris, unde a fost de trei ori laureat pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa: „Bertolt Brecht ou le petit contre le grand“ (1981), „Le theatre, sorties de secours“ (1989), „Le rouge et l'or“ (1989).

A fost ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1994-2001). A fost director al Academiei Experimentale de Teatru (1991-2000), profesor la Universitatea Sorbona din Paris şi la Universitatea Louvain la Neuve (Belgia).

Pentru activitatea sa a primit numeroase distincţii: Les Palmes Academiques şi L'Ordre des Arts et des Lettres, L'Ordre du Merite National (Franţa), Premiul Oraşului San Paolo şi Premiul oraşului Bologna. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene, printre care şi al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti (2006).

În aprilie 2006 a fost distins cu Premiul de Onoare din partea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) - secţia română (în cadrul Galei UNITER de la Teatrul Naţional din Bucureşti). George Banu a primit acest premiu pentru „activitatea excepţională în domeniul criticii şi cercetării teatrale internaţionale şi pentru impunerea valorilor teatrului românesc în circuitul cultural european“.

În ultimii ani a publicat „Shakespeare, le Monde est une scene. Métaphores et pratiques théâtrales“ (2009), „Le Repos“ (2009), „Des murs... au Mur“ (2009), „Miniatures théoriques“ (2008), „Les Voyages du comédien“ (2012). În 2012, a primit Premiul Special al Festivalului Shakespeare 2012, oferit de Rotary Craiova Probitas şi Rotary Craiova.

A fost membru UNITER şi membru de onoare din străinătate al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel