A murit cântăreaţa indiană Lata Mangeshkar, supranumită 'Privighetoarea'
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Fotografie creată de Irina Anastasiu, de la Pexels
Fotografie creată de Irina Anastasiu, de la Pexels
Lata Mangeshkar, considerată un veritabil reper cultural al Indiei, o cântăreaţă iubită de mai multe generaţii de indieni, a murit duminică, la vârsta de 92 de ani, transmite Reuters.

Lata a fost spitalizată la 11 ianuarie după ce s-a infectat cu noul coronavirus şi a murit din cauza 'insuficienţei mai multor organe la peste 28 de zile de spitalizare după ce a trecut prin COVID-19', conform declaraţiilor Dr-ului Pratit Samdani, care o trata pe cea supranumită 'Privighetoarea' la Spitalul Breach Candy din Mumbai, informează Agerpres. 

Vocea lui Lata Mangeshkar a răsunat din aparatele de radio şi din televizoarele indiene timp de aproape 75 de ani, perioadă ce a coincis cu independenţa Indiei şi şi-a găsit drumul spre inimile mai multor generaţii de indieni. 'Simt o tristeţe dincolo de cuvinte', a fost mesajul postat pe Twitter de premierul indian Narendra Modi.

Cântăreaţa va primi funeralii de stat, iar steagul naţional al Indiei este arborat în bernă până luni.

'Buna şi iubita noastră Lata Didi ne-a părăsit', a mai scris premierul indian, folosind un termen plin de afecţiune rezervat unei surori mai mari. 'Ea lasă un gol în naţiunea noastră ce nu poate fi umplut. Generaţiile viitoare şi-a vor aminti ca pe o păstrătoare a culturii indiene, a cărei voce melodioasă avea darul fără seamăn de a vrăji oamenii'.

Lata Mangeshkar, peste 15.000 de cântece interpretate în 36 de limbi şi dialecte

Născută în 1929, într-o Indie care nu-şi câştigase încă independenţa, Lata Mangeshkar a început să cânte din adolescenţă şi a avut o carieră care s-a întins pe 73 de ani, lăsând în urma sa peste 15.000 de cântece interpretate în 36 de limbi şi dialecte, de la melodii patriotice şi până la piese de dragoste, atât pe coloana sonoră a numeroase filme cât şi în albume.

Lumea magică de la Bollywood, unde este de neconceput ca un film să nu conţină cel puţin şase melodii şi unde o paletă largă de sentimente, de la dragoste la tristeţe şi durere sunt reprezentate prin muzică, i-a adus recunoaşterea lui Lata Mangeshkar. Numeroase personalităţi de la Bollywood, dar şi politicieni, au transmis condoleanţe familiei cântăreţei.

'Dragoste, respect şi rugăciune', a postat pe Twitter muzicianul indian premiat cu Oscar şi Grammy A R Rahman.

Lata Mangeshkar a interpretat numeroase dintre cântecele sale. Cu o pregătire muzicală clasică, Lata Mangeshkar şi-a împrumutat vocea în cântece pentru numeroase filme de la Bollywood, interpretând melodii la vârsta de peste 60 de ani pentru actriţe în vârstă de 20 de ani. Cântecele ei au motivat milioane de indieni în perioada războaielor cu China şi Pakistan, iar unele dintre melodiile ei sunt folosite ca rugăciuni în temple şi chiar în şcoli.

'Vocea mea este un dar de la Dumnezeu', declara ea într-un interviu mai vechi. 'Am învăţat să transmit emoţii prin vocea mea. Atunci când interpretez un cântec de leagăn devin mamă, atunci când interpretez un cântec romantic sunt îndrăgostită'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel