Data publicării:

A murit Alex Salmond, fostul premier al Scoţiei, apărător al independenţei ţării

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Lumea politică din Scoţia este în doliu, după decesul lui Alex Salmond, fost premier scoţian. 

Fostul premier scoţian Alex Salmond, fervent apărător al independenţei Scoţiei, a murit la vârsta de 69 de ani, au anunţat sâmbătă membri ai Partidului Naţional Scoţian (SNP) pe care l-a condus, notează AFP.

Cariera sa va rămâne marcată în special de referendumul din 2014 privind independenţa Scoţiei, o înfrângere amară pentru tabăra "da" pe care a condus-o (55% din voturi împotrivă).

Ulterior, a demisionat din funcţia de şef al guvernului, pe care o ocupa din 2007.

"Eu şi Alex am avut, evident, diferendele noastre în ultimii ani, dar nu există nicio îndoială că el şi-a adus o contribuţie uriaşă la politica scoţiană şi britanică. Condoleanţe familiei şi prietenilor săi", a scris pe X Humza Yousaf, membru al SNP şi fost prim-ministru scoţian.

Membrii SNP nu au precizat cauzele decesului.

Reacţii au venit sâmbătă din tot spectrul politic britanic, în semn de omagiu adus uneia dintre cele mai importante personalităţi din istoria recentă a Scoţiei.

Premierul britanic, laburistul Keir Starmer, a afirmat despre Salmond că a fost "o figură monumentală în politica scoţiană şi britanică", "lăsând în urma lui o moştenire de durată".

Predecesorul său, conservatorul Rishi Sunak, a salutat "o figură majoră în politica noastră". "Deşi nu am fost de acord cu el în chestiunea constituţională, nu-i pot nega talentul pentru dezbatere şi pasiunea pentru politică. Odihnească-se în pace", a adăugat el, citat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel