Primul referendum din România pentru demiterea unui primar, un eșec? USR - PNL, scor la urne - UPDATE 20 iunie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels/ Referendum demitere primar
foto pexels/ Referendum demitere primar
Se votează astăzi în România, nu pentru a alege, ci pentru a demite. 

UPDATE: Prezenţa la urne a fost de 25,59% la referendumul pentru demiterea primarului comunei braşovene Dumbrăviţa, sub pragul de validare, conform datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Astfel, dintr-un total de 4.083 de votanţi înscrişi pe listele permanente, s-au prezentat în cele trei secţii de votare doar 1.045, reprezentând un procentaj de 25,59%.

UPDATE: Prezenţa la urne după primele două ore ale referendumului pentru demiterea primarului din comuna braşoveană Dumbrăviţa, era de aproximativ 2%, scrie Rador. Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că în cele trei secţii de votare organizate pentru referendum sunt aşteptaţi aproximativ 4.000 de cetăţeni.

Consultarea va fi validată dacă o treime dintre aceştia îşi exprimă opţiunea. Pentru demiterea primarului este nevoie de jumătate plus unu din totalul voturilor valabile exprimate până la ora 23:00. Demersul de demitere a fost iniţiat de filiala locală a USR şi îl vizează pe liberalul Popa Zachiu.

---- 

Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar are loc duminică în comuna Dumbrăvița din județul Brașov, scrie Mediafax. Referendumul a fost iniţiat de USR și vizează demiterea primarului comunei Dumbrăviţa, liberalul Zachiu Popa. 

În ce condiții trece referendumul

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, începând cu ora 7:00, cele trei birouri electorale ale secțiilor de votare din comuna Dumbrăvița, județul Brașov, au fost deschise pentru desfășurarea referendumului local în vederea consultării cetățenilor cu privire la demiterea primarului comunei.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, buletinul de vot conţine o singură întrebare - "Sunteţi de acord cu demiterea domnului Popa Zachiu, primarul comunei Dumbrăviţa, judeţul Braşov?" - alegătorii urmând să pună ştampila în interiorul unuia dintre cele două pătrate cuprinzând afirmaţia, respectiv negaţia.

Alegătorii își pot exercita dreptul de vot între orele 07:00 – 23:00.

Demersul a fost inițiat de reprezentanții opoziției. Conform legii, validarea referendumului se face doar dacă la urne se prezintă cel puțin 30% dintre locuitorii cu drept de vot. În comuna Dumbrăvița sunt aproximativ 4.000 de persoane cu drept de vot.

USR se laudă cu premiera

"Va fi o premieră, acesta fiind primul referendum de acest gen din România. Comuna noastră devine, astfel, un exemplu naţional! Cetăţenii comunei şi-au exercitat dreptul legal, democratic, de a declanşa organizarea unui referendum local. Iar pe 19 iunie îşi vor exercita dreptul de a demite un primar de care nu mai sunt mulţumiţi şi care nu le mai reprezintă interesele", a transmis USR Dumbrăviţa după ce decizia de organizare a referendumului a rămas definitivă, scrie Agerpres. 

USR Dumbrăviţa a depus în noiembrie 2021, la Instituţia Prefectului Braşov, 1.100 de semnături pentru organizarea unui referendum privind demiterea din funcţie a primarului liberal Popa Zachiu.

”Nu avem drumuri, nu avem canalizare”


"De prea mult timp, comuna Dumbrăviţa este lăsată la voia întâmplării. Nu avem drumuri, nu avem canalizare, serviciile publice sunt aproape inexistente, nu avem creşă, nu avem un parc sau locuri de joacă decente, condiţiile din grădiniţe şi şcoli sunt deplorabile. Actualul primar, aflat de 16 ani în vârful administraţiei locale, la al cincilea mandat, a arătat deja de ce este în stare şi cât de mult îi pasă de comună. (...) Avem modele de succes pe care le putem prelua, comune administrate cu competenţă", au susţinut consilierii USR Dumbrăviţa.

În luna februarie, reprezentanţii USR au anunţat că au depus o plângere la DNA împotriva edilului şi a secretarului comunei, Costel Micu, cei doi fiind reclamaţi pentru blocarea organizării referendumului.

La rândul său, primarul a cerut instanţei de contencios administrativ suspendarea ordinului de prefect privind constituirea comisiei de organizare a referendumului. În 24 mai, Tribunalul Braşov a respins suspendarea ordinului de prefect prin care se organizează referendumul, soluţia fiind definitivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel