A început pelerinajul de la Iași. Racla Sfintei Parascheva, alături de racla cu moaștele Sfântului Gheorghe scoase spre închinare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
A început pelerinajul de la Iași. Racla Sfintei Parascheva, alături de racla cu moaștele Sfântului Gheorghe scoase spre închinare
A început pelerinajul de la Iași. Racla Sfintei Parascheva, alături de racla cu moaștele Sfântului Gheorghe scoase spre închinare
Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană şi aşezată vineri dimineaţa în baldachinul din Curtea Mitropolitană, spre închinarea pelerinilor care în această perioadă vin la Iaşi cu prilejul prăznuirii hramului acesteia, care este pe 14 octombrie.

Pelerinajul, care a început de vineri dimineaţa, odată cu scoaterea raclei Sfintei Parascheva, va dura până pe 15 octombrie. Credincioşii care vin anul acesta la Iaşi se pot închina şi la racla cu moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul, care este aşezată în acelaşi baldachin.

380 de ani de când, prin străduinţa domnitorului Vasile Lupu al Moldovei, Iaşiul este binecuvântat de prezenţa şi ocrotirea moaştelor Sfintei Parascheva

Anul acesta s-au împlinit, pe 13 iunie, 380 de ani de când, prin străduinţa domnitorului Vasile Lupu al Moldovei, Iaşiul este binecuvântat de prezenţa şi ocrotirea moaştelor Sfintei Parascheva.

'Având experienţa ultimelor zile şi dorind un timp mai îndelungat pentru ca pelerinii să poată veni să se închine, vineri, la 7,00 dimineaţa, vom scoate racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Va fi depusă ca de obicei, pe baldachinul special amenajat în Curtea Mitropolitană.', a anunţat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), preotul Constantin Sturzu.

'Alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva nu vor fi, ca în alţi ani, sfinte moaşte din ţară sau străinătate, ci sfinte moaşte aduse de aici, din Eparhie. Este vorba de Sfântul Gheorghe, care a primit acest de supranume de 'pelerinul' în 2018, când s-a proclamat canonizarea lui. (...) Cei care vor veni se vor putea închina la raclă şi să o atingă. Aşa cum se făcea şi înainte de pandemie, din când în când racla este curăţată şi dezinfectată', a mai spus părintele Sturzu.

Accesul la sfintele moaşte se va face în aer liber, pe un culoar unic pe care poate pătrunde doar o singură persoană

'Accesul pelerinilor în Catedrală este restricţionat deja pe un culoar unic, unde încape o singură persoană la distanţă una de cealaltă. În catedrală nu se poate staţiona. Traseul este gândit în curtea Catedralei, în parcarea şi curtea Facultăţii de Teologie.Va fi un traseu foarte întortocheat, ca un adevărat labirint, astfel încât să valorificăm la maximum suprafaţa. Va prelua un flux foarte mare de pelerini. Depinde cum vor gândi pelerinii, poate vor fi mai mulţi care consideră că au nevoie de ajutor. Unii au început să vină deja, alţii amână pentru altă dată. Dacă numărul va depăşi ceea ce avem noi pregătit pentru zona Curţii Mitropolitane şi vor trebui să iasă pe stradă, vom lua măsuri astfel încât să nu iasă îmbulzeală sau înghesuială de persoane', a explicat preotul Constantin Sturzu. Deoarece Iaşiul are o incidenţă a infectărilor ridicată, atât pelerinii cât şi localnicii trebuie să poarte mască sanitară, chiar dacă se vor afla în aer liber.

'Cei care nu au mască vor primi de la voluntari. De-a lungul drumului vor fi dozatoare automate cu dezinfectanţi', a precizat preotul Constantin Sturzu.

Ca şi în anii trecuţi, Slujba Liturgică de pe 14 octombrie, când în calendarul ortodox este prăznuită sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, va fi oficiată începând de la ora 9,30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă

'În rest nu avem evenimente, nu avem nici concerte, nici lansări de carte, niciun alt eveniment. Tot pentru a veni în sprijinul pelerinilor, absolut toate slujbele vor fi ţinute doar afară pe o scenă special amenajată, scenă pe care deja se mai oficiază slujba de Sfânta Liturghie. (...) Nu aş putea face o estimare privind numărul pelerinilor care vor veni. Nu ştiu ce e în sufletul fiecăruia. Eu doar atâta ştiu, că mai ales în aceste vremuri în care ne aflăm atât de grele din punct de vedere sanitar, economic, politic, omul are nevoie de o speranţă, are nevoie să îşi pună nădejdea în cineva, în cineva care să ne ajute pe toţi. Şi acela nu poate fi decât Dumnezeu. Are nevoie să se întărească sufleteşte. Omul nu poate fi redus doar la trup. Este nevoie să avem un tonus bun, să avem încredere, să fim dispuşi să luptăm dacă cumva ne îmbolnăvim', a mai spus preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că pelerinii care vor veni la Iaşi în această perioadă trebuie să ştie că, după ora 20,00, circulaţia va fi efectuată în conformitate cu prevederile actelor normative care se aplică în cazul scenariului roşu închis.

'Este permisă numai celor care se află în grupuri organizate, unii am văzut că s-au organizat prin agenţii de turism, care pot demonstra că sunt în tranzit sau în pelerinaj în municipiul Iaşi Nu vor trebui să demonstreze că sunt vaccinaţi sau testaţi pentru că nu sunt prevederi legale care să-i oblige. Nu sunt nici activităţi de tip restaurant, nu sunt nici măcar activităţi de tip concert. Vom căuta să luăm toate măsurile necesare pentru ca ei să nu se infecteze aici. Avem centre de prim ajutor şi vom cere sprijinul ambulanţelor private. Sperăm să nu avem incidente majore', a precizat primarul Iaşiului.

El a mai spus că în zona centrală a Iaşiului circulaţia rutieră va fi restricţionată începând cu data de 13 octombrie, pentru a permite organizarea evenimentelor din ziua de 14, când este sărbătoarea Sf. Parascheva, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel