A început ofensiva rusă de proporții în estul Ucrainei, anunță autorităţile regionale din Lugansk
Autorităţile regionale din Lugansk au anunţat luni începerea unei ofensive de proporţii a Rusiei în estul Ucrainei, după câteva zile de pregătiri şi de concentrare de trupe ruse în această parte a ţării, transmite EFE.
'Suntem în măsură să informăm că ofensiva (rusă) a început deja', a transmis într-un comunicat administraţia militară regională, care a adăugat că s-au purtat lupte de stradă în oraşul Kreminna, care a căzut sub controlul rusesc. 'Invadatorii au cucerit Kreminna', a scris pe reţeaua Telegram guvernatorul regional Serhii Gaidai.
Într-un mesaj anterior, Gaidai anunţase tot pe Telegram despre moartea a patru civili, după ce militari ruşi 'au deschis focul nediferenţiat' asupra unui autoturism.
Într-un mesaj difuzat pe contul de Telegram, administraţia militară regională a precizat totodată că evacuarea civililor este imposibilă. Noi atacuri ruseşti cu rachete au avut loc în noaptea de duminică spre luni în estul Ucrainei, asupra oraşelor Kramatorsk, precum şi în alte localităţi din Doneţk, precum Vugledar, Marinka şi Gradiv, scrie Agerpres.
Citește și - Cea mai puternică armă a rușilor. Efectele urmărite, mai grave decât ne așteptam. Probabil adevăratul plan al lui Putin
Ștefan Stănciugelu, autor a două cărți despre manipulare: ”Logica manipulării. 33 de tehnici de manipulare politică” și ”Manual anti-manipulare. Tehnici și cazuri”, a vorbit despre principala armă a rușilor, mult mai puternică decât orice armă de război.
Vorbim despre propaganda neagră a Kremlinului în societate.
„Propaganda neagră rusă are ca reper manipularea celei mai profunde dintre emoțiile speciei noastre: frica. Prezentă în creierul profund, emoția primară de frică ne-a salvat adesea din situații dificile, uneori chiar fatale. O purtăm cu noi clipă de clipă iar impresia că poate fi anulată de Neocortex este o iluzie: în situații limită, instinctul de conservare al creierului de mamifer învinge Neocortexul, iar mecanisme inaccesibile intelectului ”decid” prin ocolirea creierului gânditor. Istoria speciei noastre ne spune că nu poate fi invers. Adică, de exemplu, Neocortexul gânditor să își repete în profunzimile lobului frontal o mantră de tip ”Dubito ergo cogito, cogito ergo sum”, în timp ce privește la ușa unei curți pe care scrie ”Câine fff rău”. Iar ușa e larg deschisă. Desigur, o soluție natural-rațională între a fugi și a lupta este să o închidem.
Ar fi o cale de îmblânzire a fricii – un mecanism de raționalizare care, în lipsă, permite fricii să ne copleșească de fiecare dată când trecem prin fața ușii mereu deschise. Știm din proprie experiență că frica are un rol paralizant în unele cazuri: ”mai bine nu mă bag”, ”mai bine nu propun nimic”, ”de ce să votez eu, să mă ironizeze prietenii?”. Alteori, te împinge la decizii greșite atât pentru tine, cât și pentru cei apropiați.
La nivel social frica poate o sursă de presiune asupra decidenților politici. Ea poate crea haos. Or, nu destabilizarea, neîncrederea în instituțiile democratice, haosul social au fost țintele întregului război hibrid al Kremlinului împotriva statelor din spațiul euro-atlantic, încă de la validarea Președintelui Putin după alegerile din anul 2000? Vezi continuarea articolului aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News