Data publicării:

A început Conferinţa ONU privind schimbarea climatică

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
schimbare climatica
schimbare climatica

Negociatorii din 194 de ţări s-au adunat în Qatar, stat care se află în topul ţărilor cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor din lume, pentru a participa în următoarele două săptămâni, la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbarea climatică. Scopul acestei conferinţe este acela de a stabiliza concentraţiile de gaze cu efect de seră la un nivel care să împiedice orice interferenţe antopice periculoase cu sistemul climatic.

Autor: Carmen Băroiu

 Delegaţiile au dat startul conferinţei în Doha, capitala statului Qatar,  căutând şi acum un succesor al Protocolului de la Kyoto, un plan conceput în 1997 pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Protocolul de la Kyoto urmează să expire la sfârşitul acestui an.

Chiar dacă se va ajunge la un acord  la Doha, acesta va intra în vigoare începând cu anul 2015.
“ Discuţiile Doha anunţă o nouă etapă a colaborării globale cu privire la  strategiile de mediu” , a declarat Abdullah bin Hamad al-Attiyah, preşedintele acestei convenţii, informează Reuters.

“Din moment ce Qatar a fost ales pentru a găzdui această conferinţă, am lansat o rundă de discuţii globale privind mediul, menită să stabilească etapa de la Doha pentru întrunirea diferiţilor participanţi, pentru a obţine un angajament politic puternic la cel mai înalt nivel posibil”, a mai spus el.

Emisiile de dioxid de carbon au atins un record de 34 de miliarde de tone anul trecut. În 1990-anul de referinţă al Protocolului de la Kyoto- emisiile s-au ridicat la 21 de miliarde de tone. Săptămâna trecută, un raport al Băncii Mondiale, realizat de cercetătorii climatologi din Germania,  avertizează că folosirea nerestricţionată a combustibililor fosili va creşte temperaturile medii cu până la 4° Celsius până la sfârşitul acestui secol.

Unul dintre punctele principale ale discuţiilor din anii precedenţi a fost acela de a hotărî ce ţară trebuie să îşi reducă emisiile, cu cât, şi pe ce criterii ar trebui să se bazeze. Se va lua în discuţie şi crearea unui buget pentru a stopa defrişările şi pentru a atenua impactul schimbării climatice- în special pentru ţările insulare mici, care se confruntă cu riscul provocat de creşterea nivelului mării. Grupurile de mediu au cerut politicienilor să facă progrese în Qatar, spunând că timpul se scurge repede.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel