A fost votat proiectul de lege privind lupta impotriva risipei alimentare! Produsele din magazin vor costa mai puțin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost votat în Parlamentul României.

Diana Buzoianu, deputat USR, anunță adoptarea în Parlamentul României a proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Printre principalele beneficii pe care legea le va aduce, odată ce va fi promulgată, se numără:

- măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorități de reducere a risipei alimentare (cel puțin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă prețul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea să fie folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc);

- reducerea birocrației. ONG-urile vor putea prelua mai ușor alimentele greu perisabile;

- va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară;

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coinițiatoare a proiectului.

Ca urmare a intrării în vigoare a proiectului de lege, prețul la alimentele din magazine va fi redus înainte de data expirării, alimentele vor putea fi donate sau utilizate la compost ori vor putea fi date animalelor.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Gata cu risipa alimentară în România! Prețurile ar putea scădea la jumătate în supermarket. Detalii aici, într-un interviu cu Diana Buzoianu (USR)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel