A fost votat: Bruxelles râmâne înfrățit cu Moscova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Paul Deetman/ Pexels
Fotografie de la Paul Deetman/ Pexels
Consiliul municipal a votat împotriva încheierii relației dintre orașul înfrățit cu capitala Rusiei, primarul spunând că legătura este pur simbolică.

Relația dintre Moscova și orașul înfrățit al acesteia, Bruxelles, a fost suspendată dar nu s-a încheiat, a declarat primarul Bruxelles-ului, Philippe Close.

Vicepreședintele Partidului Socialist a răspuns la o moțiune propusă luni de Mathias Vanden Borre, consilier municipal și deputat al partidului Noua Alianță Flamandă, de a rupe înfrățirea dintre Bruxelles și Moscova și de a stabili un nou parteneriat cu Kiev. 

În timpul discursului său la o ședință a consiliului municipal, Vanden Borre a spus că moțiunea sa ar trebui să ”trimită un semnal politic Rusiei”, precum că aceștia ”nu tolerează agresiunea și războiul în Ucraina”.

Moțiunea a fost respinsă cu 27 de voturi împotrivă, 12 abțineri și un singur vot pentru.

Primarul Philippe Close a spus că parteneriatul dintre cele două orașe a fost doar simbolic și ”nu a fost niciodată activat”. El a concluzionat că ”având în vedere că avem schimburi concrete cu Kievul și că am suspendat înfrățirea cu Moscova, nu susținem această moțiune”.

Bruxelles și Moscova sunt orașe înfrățite din 1978

Nu este prima dată de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei când orașele înfrățite fac obiectul unei dezbateri. În mai, primarul din Melitopol a declarat pentru Politico că a considerat ”inacceptabil” ca Berlinul și alte orașe să mențină legături cu orașele rusești în ciuda războiului.

Cu toate acestea, unele orașe au redus relațiile cu omologii lor din Rusia. Spre exemplu, orașul Coventry din Marea Britanie, în semn de solidarietate cu Ucraina, și-a suspendat în martie legătura ce a avut-o timp de 80 de ani cu orașul rusesc Volgograd.

 În Statele Unite, cel puțin 10% dintre orașe, inclusiv Dallas și Chicago, au rupt legăturile lor de înfrățire cu diverse orașe din Rusia.

Citește și...

Coordonatele geografice ale Pentagonului, Casei Albe şi nu numai, publicate de ruşi

Agenţia spaţială a Rusiei a publicat marţi coordonatele cartierelor generale ale sistemelor occidentale de apărare, inclusiv ale Pentagonului din SUA şi ale locului unde se desfăşoară summitul NATO, comunicând totodată că operatorii de sateliţi occidentali lucrează pentru inamicul Rusiei - Ucraina.

Dmitri Rogozin, şeful Roscosmos, a declarat pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti că "întregul conglomerat de grupări orbitale private şi de stat lucrează acum exclusiv pentru inamicul nostru". Citește întreaga știre AICI.

Vezi și...

Rusia le sancţionează pe soţia şi pe fiica preşedintelui american Joe Biden

Rusia a impus sancţiuni care includ interdicţia de a intra pe teritoriul său soţiei preşedintelui american Joe Biden, Jill, şi fiicei Ashley, precum şi altor 23 de persoane. Motivul invocat de către oficialii de la Kremlin este „linia lor rusofobă”.

Anunţul a fost făcut de Ministerul de Externe, autoritate citată de agenţia Tass. Citește mai întreaga știre AICI.

Citește și...

Vladimir Putin vrea să participe în persoană la summitul G20. Liderii lumii se gândesc să boicoteze

În ciuda faptului că a lansat o invazie brutală la scară largă în Ucraina, Putin a fost invitat la reuniunea principalelor economii dezvoltate şi emergente ale lumii de către preşedintele indonezian Joko Widodo, relatează Politico.

Participarea lui Putin - fie în persoană, fie prin intermediul unei legături video - este "avută în vedere" la reuniune, a declarat consilierul Yury Ushakov, potrivit Interfax.

"Sper că pandemia va permite ca acest eveniment să aibă loc în persoană", a adăugat el.

În prezent, nu există un consens în rândul liderilor occidentali cu privire la posibilitatea de a boicota G20 din cauza implicării Rusiei. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că încă nu a decis dacă va merge la summit în contextul în care va participa şi Putin. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel