Data publicării:

A fost schimbată "Constituţia" Vaticanului. Papa Francisc va putea amâna decizia instanțelor de judecată

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Vaticanul îşi schimbă Legea Fundamentală. Noua Constituţie a fost publicată sâmbătă şi va intra în vigoare la 7 iunie.  

Noul text este mai lung şi mai articulat decât cel anterior (24 de articole în loc de 20) şi conţine numeroase precizări şi noutăţi. Documentul confirmă plenitudinea puterii de guvernare a Papei, care, în calitate de suveran al CSV (Sfântul Scaun) deţine deplina putere legislativă, executivă şi judecătorească şi confirmă că în orice cauză civilă sau penală şi în orice stadiu al acesteia, Suveranul Pontif poate amâna ancheta preliminară şi decizia unei anumite instanţe. De asemenea, precizează particularitatea singulară şi autonomia sistemului juridic de la Vatican, distinct de cel al Curiei romane.

Noua lege fundamentală a Vaticanului confirmă funcţia legislativă a Comisiei Pontificale pentru Statul Vatican, compusă până acum dintr-un cardinal preşedinte (care este şi preşedintele Guvernoratul) şi din alţi cardinali numiţi de Papă. Noutatea constă în faptul că, de acum înainte, în Comisie vor putea fi desemnaţi şi alţi membri, care pot fi bărbaţi şi femei laice.

Pentru elaborarea proiectelor aferente, Comisia Pontificală va colabora cu Oficiului Juridic al Guvernoratului, cu experţi şi consilieri de stat. În ceea ce-i priveşte pe aceştia din urmă, o noua Constituţie prevede înfiinţarea unui Colegiu special al Consilierilor de Stat. Anterior consilierii - numiţi întotdeauna de Papă pentru o perioadă de cinci ani - erau consultaţi individual, în timp ce acum va exista un Colegiu care va îndeplini (aşa cum procedează şi membrii individual) funcţii executive şi consultative.

Noua lege precizează că din comunitatea Statului (Vatican) fac parte cetăţenii, locuitorii şi toţi cei care, având calităţi, funcţii şi responsabilităţi diferite, îşi desfăşoară serviciul permanent, cu spirit eclesial, pentru Stat şi pentru Sfântul Scaun.

O altă nouă precizare se referă la reglementarea mai strictă şi detaliată a bugetului şi a a bilanţului final care se decide anual de către Comisia Pontificală, în conformitate cu regulile contabile şi legile aferente. Comisia decide asupra planului financiar pe trei ani supunând aceste acte aprobării Suveranului Pontif, fără a le mai prezenta organelor economice ale Vaticanului. De altfel, bugetul este supus controlului şi auditului unui Consiliu format din trei membri, numiţi pentru un mandat de trei ani de către Comisia Pontificală, căruia îi raportează activitatea.

De asemenea, a fost abolit şi vechiul articol 6 care spunea că în problemele de mai mare importanţă procedăm de comun acord cu Secretariatul de Stat, dar şi prevederile articolului 18, care prevedea ca disputele referitoare la raportul de muncă dintre angajaţii de stat şi Administraţie să fie în sarcina Oficiului de Muncă al Scaunului Apostolic. O chestiune care nu nu este menţionată în noua lege.

În ceea ce priveşte Guvernatoratul, noua Lege reafirmă că Pontiful este cel care reprezintă Statul Vatican în relaţiile cu statele şi cu alte subiecte de drept internaţional, în relaţiile diplomatice şi pentru încheierea de tratate, dar, spre deosebite de trecut, adaugă că în unele cazuri, reprezentarea este exercitată de Preşedintele Guvernatoratului care participă la instituţiile internaţionale din care face parte în calitate de membru Sfântul Scaun în numele statului.

În final, se precizează că Guvernatoratul continuă să asigure securitatea, ordinea publică, protecţia civilă, protecţia sănătăţii, îngrijirea sănătăţii, activităţile economice, serviciile poştale filatelice şi vamale, conectivitatea şi infrastructurile de reţea, construcţii, etc..şi că din multiplele sale sarcini continuă să facă parte şi conservarea, punerea în valoare şi utilizarea complexului artistic al Muzeelor Vaticanului, precum şi supravegherea bunurilor întregului patrimoniu artistic, istoric, arheologic şi etnografic, notează Rador.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel