A fost reluat transportul de cereale. Șase nave au părăsit Ucraina în cadrul reînnoirii acordului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Tom Fisk / Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Tom Fisk / Pexels
După ce Rusia a reluat acordul cu cereale, celelalte părți anunță detalii despre navele încărcate cu cereale care au părăsit astăzi porturile ucrainene.

Șase nave de marfă încărcate cu cereale au părăsit porturile din Ucraina în urma reînnoirii acordului de cereale de la Istanbul, a declarat joi ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar. 

"După reluarea inițiativei de cereale, șase nave au părăsit porturile ucrainene. Astfel, numărul navelor care au părăsit porturile s-a ridicat la 426, iar cantitatea de cereale transportată a depășit 9,7 milioane de tone", a spus Akar, potrivit Almayadeen.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a confirmat la rândul său că 6 nave au părăsit porturile ucrainene mai devreme în cursul zilei.

”Pe 3 noiembrie, șase nave care transportau 290.000 de tone de produse agricole ucrainene au părăsit porturile Odesa, Chornomorsk și Yuzhne către țări asiatice și europene”, a declarat ministrul pe rețelele de socializare. 

Într-o întâlnire cu membri permanenți ai consiliului de securitate de miercuri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ministerul rus al Apărării a primit instrucțiuni să-și reia angajamentul în acordul cu cereale.

Cu toate acestea, Rusia rămâne precaută, amenințând că își va retrage angajamentele dacă Kievul încalcă garanțiile pe care le-a oferit mai devreme în această zi cu privire la neutilizarea coridoarelor de cereale în scopuri militare.

Președintele Rusiei a adăugat, în continuare, că Rusia nu va împiedica fluxul de cereale din Ucraina către Turcia în viitor, datorită neutralității Ankarei și capacităților industriei sale de prelucrare a cerealelor. 

Pe 29 octombrie, Rusia a anunțat că a suspendat acordul de cereale intermediat de ONU, după ce Kievul a lansat atacuri cu drone asupra navelor rusești în Sevastopolul din Crimeea. 

Un total de 218 nave care erau destinate să exporte cereale au fost raportate că au rămas blocate pe 30 octombrie, ca urmare a acestei suspendări. 

Citește și:

Putin avertizează: Rusia ar putea renunța la acordul cu cereale, dacă Ucraina încalcă garanțiile

Vladimir Putin a mai a spus în cadrul ședinței că Kievul a oferit Moscovei garanții că nu va folosi coridorul de cereale în scopuri militare.

"Am dat instrucțiuni Ministerului Apărării să reia participarea noastră deplină la acest demers. În același timp, Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din aceste acorduri, dacă aceste garanții sunt încălcate de Ucraina", a subliniat Putin, potrivit TASS.

Liderul rus a atras atenția asupra faptului că inițial scopul tranzacției cu cereale a fost de a ajuta țările cele mai sărace. Pentru aceasta a fost creat un mecanism de export de cereale din porturile de la Marea Neagră controlate de Ucraina. 

”Toată lumea știe că, din păcate, Ucraina a folosit acest coridor umanitar pentru o încercare de a ataca flota Rusiei de la Marea Neagră. Din acest motiv, am decis să suspendăm participarea noastră la aceste convoai de cereale”, a spus Putin.

El a explicat că Moscova a cerut de la Kiev ”angajamente și garanții că nu se va întâmpla așa ceva în viitor și că coridoarele umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare”.

Turcia a acționat ca un mediator în soluționarea acestei situații.

”Ministerul Apărării a primit informații din partea turcă că Ucraina a făcut astfel de promisiuni - aceste coridoare umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare”, a spus Putin despre decizia Rusiei de a reintra în acordul cu cereale.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel