Data publicării:

A fost panică cu economiile românilor. Vasilescu (BNR): Depozitele băncilor sunt, acum, burdușite cu bani

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Presiunea asupra leului a fost mare la începutul pandemiei, perioadă marcată de panică, mulți români alegând să-și retragă banii din bănci. Consilierul de strategie al Băncii Naționale Române, Adrian Vasilescu, a explicat, luni, într-un interviu pentru DCNews, care este situația din prezent. 

Consilierul de strategie al Băncii Naționale Române, Adrian Vasilescu, a spus că băncile, în acest moment, sunt „burdușite cu bani”. 

„Banii ținuți în bănci reprezintă soluția cea mai bună când nu faci investiții. Una e să ții banul în bancă, chiar dacă nu-ți vine un câștig mare de acolo, alta e să ții banul acasă, sub saltea. În primele luni de criză, anul trecut, chiar guvernatorul spunea recent, am avut o situație de panică. Oamenii s-au speriat și s-au repezit să retragă banii din bănci. Unii i-au pus în casete, alții sub saltele. După ce au văzut că nu este aceasta afacerea bună, au început să vină banii înapoi în bănci”, a explicat Adrian Vasilescu în cadrul interviului acordat DCNewsTV.

„La ora aceasta, băncile stau bine. Depozitele băncilor sunt - aș putea să spun - burdușite cu bani. Avem o situație negativă în România în sensul că depozitele din bănci sunt mai mari decât creditele, dar și creditul merge pe plus. Aceasta este o realitate, nu poate fi contestată”, a subliniat consilierul. 

Ce spunea, recent, Isărescu: Am trăit momente de panică. Lumea şi-a scos banii din bănci

Presiunea asupra leului a fost mare la începutul pandemiei, motiv pentru care BNR a oferit un suport pentru a susţine cursul de schimb leu - euro, a explicat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. 

„A fost panică. Lumea şi-a scos banii din bănci. Unii şi-au luat valuta şi au pus-o chiar în casete în aceeaşi bancă. Ceea ce echivalează cu o ieşire de capital. Deci, în momentul în care îţi retragi banii din bancă şi îi treci în numerar, creditezi ţara emitentă a bancnotei respective. Dacă iei în dolari creditezi pe americani, dacă iei în euro creditezi Banca Centrală Europeană. Deci, acest lucru s-a întâmplat şi atunci. Au trebuit să fie intervenţii mai puternice şi, cu ajutorul băncilor comerciale, temperare a panicii. Panica este un fenomen iraţional, nu poţi să o îmblânzeşti cu o singură măsură. Nu cu mişcări bruşte. Eu am mai trăit aceste fenomene de câteva ori, aşa că aveam ceva experienţă. Atunci a fost un suport. În rest aş spune că nu”, declarase Mugur Isărescu, întrebat dacă leul a avut nevoie de o susţinere importantă pe perioada pandemiei şi dacă presiunile s-au mai redus.

Totul despre banii noștri aflăm de la Adrian Vasilescu (BNR). Ce ne așteaptă

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel