A fost o pană de curent în toată Europa, anul acesta. ”Sistemele de siguranță au sărit, România s-a decuplat”. De ce este vestul țării cel mai afectat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay
O pană de curent majoră s-a produs anul acesta în Europa, afectând și România.

”Cred că în anii `70 a fost o pană de curent de genul celei care a fost în ianuarie anul acesta. Dacă vă aduceți aminte, prin 9 ianuarie (2021 n.r.), dacă nu mă înșel, a fost o pană de curent pentru 20-30 de minute, care, în România, s-a simțit în zona de Vest, nu în Sud sau în Moldova, unde n-am avut probleme. Însă, s-a simțit în toată Europa. A fost o problemă la sistemul croat de desincronizare a sistemului de transport croat cu austriecii, cred, și s-au decuplat sistemele. Sistemele de siguranță au sărit, România s-a decuplat și am rămas cuplați cu Bulgaria și Grecia.

Unitățile de producție din România fiind situate, în marea majoritate, în sudul țării, evident că au alimentat sudul și estul țării. Neavând unități de producție în Transilvania, a suferit mai mult. Ardealul, atât timp cât nu vom construi unități de producție a energiei electrice în zona de vest, și asta este una din prioritățile noastre, pentru a echilibra sistemul, la un moment dat, o pană de curent se va simți și-n acea zonă, dar nu vorbim de pene de curent de săptămâni, este exclus.

Aproximativ 20 de minute a durat, apoi și-a revenit. (...) Există un risc de posibilități de pene de curent cred că-n toată Europa, dar, repet, ce s-a întâmplat în ianuarie s-a mai întâmplat în anii `70, se întâmplă la 30-40 de ani, nu vorbim de o chestie iminentă și s-a întâmplat pe o perioadă scurtă de timp” a explicat Virgil Popescu, ministrul Energiei, la Digi24. 

Austria se pregătește de blackout

Guvernul austriac și autoritățile regionale au efectuat, în 12 noiembrie 2021, un exercițiu în caz întrerupere a energiei electrice, numit ”Energie 21”, după cum a arătat The Local. A fost o pregătire în caz de dezastru, exercițiu de instruire pentru regiuni, pentru ministerele relevante în acest caz și pentru furnizorii de energie electrică. Exercițiul a avut ca scop analiza modului în care aceștia ar lucra împreună pentru a se asigura că vor putea coopera fără probleme în cazul în care se produce o întrerupere masivă de curent. Scopul este ca pana de curent să nu afecteze oamenii obișnuiți, cetățenii țării.  

Autoritățile din Austria se pregătesc pentru un scenariu în care vremea rece și consumul crescut de energie electrică duc la penurie și întreruperi de curent. Deși nu este legat de o amenințare specifică, oficialii austrieci cred că riscul de pene de curent va crește în următorii ani.

Recent, a fost un incident în Austria, care a afectat și țările vecine, după ce furnizorul de energie Stadtwerke Köflach a fost lovit de un atac al hackerilor în aprilie, atac care le-a paralizat sistemele interne. Alte posibile cauze ale unei pene de curent includ vremea nefavorabilă, defecțiuni tehnice sau eroare umană.

Austria, prin autoritățile sale, recomandă oamenilor să aibă un stoc de rezervă în caz de criză, care să includă lanterne, baterii, truse de prim-ajutor, conserve, apă, dar și planul zonei în care locuiesc pentru a ști cum să apeleze rapid la ajutor, în caz de nevoie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel