Data publicării:

A fost folosită pentru prima oară bomba Hammer de către Ucraina. Macron și-a schimbat atitudinea față de Putin

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Aruncarea unei bombe de înaltă tehnologie franceze asupra trupelor rusești este cea mai recentă dovadă a angajamentului Parisului față de Kiev.

Aviatorii ucraineni au folosit pentru prima dată o bombă ghidată de înaltă tehnologie franceză numită HAMMER în războiul Kievului împotriva Kremlinului, au declarat surse de ambele părți marți.

Muniția ghidată cu precizie, conform standardelor NATO, cu numele complet Highly Agile Modular Munition Extended Range (HAMMER), a lovit pozițiile rusești geolocalizate în sectorul de sud al frontului, în orașul Kozachi Laheri, pe 4 martie, arăta un videoclip realizat de drone și publicat de armata ucraineană.

Imaginile publicate de o sursă oficială a guvernului arătau o bombă cu inscripțiile "Pentru copiii din Odesa" și "Cu ură și fără respect" în limba ucraineană, notează RFE.

Atacul ucrainean a avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce o dronă rusă de tip Shahed a lovit un bloc de apartamente din portul ucrainean Odesa, ucigând 12 persoane, inclusiv 5 copii. Două dintre victime erau sugari.

Platforma de informații militare pro-rusă Voenniy Osvedomitel a confirmat faptul atacului și a declarat că un avion de vânătoare ucrainean MiG-29 a lansat bomba cu un kit de ghidare francez atașat unei bombe de 250 de kilograme.

Similar cu JDAM fabricat în SUA, kit-ul de modernizare fabricat de Safran Electronics & Defense atașează aripi mobile, un motor de rachetă, electronice avansate de navigare și țintire la o bombă aeriană "mută" neghidată, transformând-o într-o armă de precizie cu rază lungă de acțiune.

Revista de apărare franceză A&C a confirmat că atacul a avut loc și că inginerii francezi și ucraineni au colaborat pentru a adapta folosirea bombei HAMMER la standardul NATO. Raportul francez nu a menționat tipul de aeronavă utilizată în atacul de la Kozachi Laheri.

Schimbarea de direcție a lui Macron

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat pe 16 ianuarie că Franța va livra 50 de sisteme HAMMER pe lună în 2024. Ministrul francez al Forțelor Armate, Sebastien Lecornu, a declarat în februarie că avioanele de vânătoare MiG-29 și bombardierele de linie Su-24 ucrainene vor fi adaptate pentru a transporta bombele.

După întâlnirile cu omologul său ceh Pavel la Praga marți, Macron a anunțat că Franța va semna o inițiativă europeană pentru achiziționarea de muniție și artilerie pentru Ucraina pe piețele internaționale, cerând vecinilor europeni ai Franței să aloce mai multe resurse, cum ar fi kiturile de bombe HAMMER, și voință națională, pentru contracararea Rusiei.

Cu doi ani în urmă, Macron susținea soluționarea războiului ruso-ucrainean prin negocieri. Acum este unul dintre cei mai vocali critici ai liderului rus Vladimir Putin din Europa.

"Cine amenință, orice am spune sau facem, să folosească arme nucleare? Președintele Putin. Toți voi, (ar trebui să) vă întoarceți către el și să-l întrebați care sunt limitele sale strategice. Dar dacă în fiecare zi explicăm care sunt limitele noastre, în fața cuiva care nu are niciuna și care a declanșat războiul, vă pot spune, pesimismul ne bântuie", a spus Macron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel