A fost descoperită salmonella în cea mai mare fabrică de ciocolată din lume
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Edward Jenner
Foto Ilustrativ/Pexels Edward Jenner
Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru AFP că producția a fost oprită la fabrică: ”Toate produsele au fost blocate.”

Bacteriile Salmonella au fost descoperite în cea mai mare fabrică de ciocolată din lume Wieze, condusă de gigantul elvețian Barry Callebaut, care se află în Flandra, nord-vest de Bruxelles, a anunțat joi firma potrivit CBS News.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru AFP că producția a fost oprită la fabrica care produce ciocolată lichidă în loturi angro.

”Toate produsele au fost blocate. Barry Callebaut contactează în prezent toți clienții care ar fi putut primi produse contaminate. Producția de ciocolată în Wieze rămâne suspendată până la o nouă notificare”, a declarat purtătorul de cuvânt, Korneel Warlop.

Firma a contactat toți clienții și le-a cerut să nu trimită niciun produs pe care l-au făcut cu ciocolată fabricată la fabrica Wiese începând cu data de 25 iunie.

Agenția belgiană pentru siguranța alimentelor AFSCA a fost informată, iar un purtător de cuvânt a declarat pentru AFP că a deschis o anchetă.

Fabrica de la Wieze nu produce ciocolate pentru a fi vândute direct consumatorilor, iar firma nu are încă motive să creadă că orice bunuri contaminate fabricate de clienți au ajuns încă pe rafturile magazinelor.

Sperietura vine la câteva săptămâni după un caz de ciocolată contaminată cu salmonella în fabrica Ferrero din Arlon din sudul Belgiei care produce ciocolată Kinder.

Autoritățile sanitare belgiene au anunțat pe 17 iunie că au dat undă verde repornirii fabricii gigantului italian pentru o perioadă de testare de trei luni.

Grupul elvețian Barry Callebaut furnizează produse din cacao și ciocolată multor companii din industria alimentară, inclusiv unor giganți din industrie precum Hershey, Mondelez, Nestle sau Unilever.

Numărul unu mondial în sector, vânzările sale anuale s-au ridicat la 2,2 milioane de tone în anul financiar 2020-2021.

Pe parcursul anului financiar trecut, grupul, care are sediul central în Zurich, a generat un profit net de 384,5 milioane de franci elvețieni (402 milioane de dolari) pentru o cifră de afaceri de 7,2 miliarde de franci.

Grupul are peste 13.000 de angajați, are peste 60 de locuri de producție în întreaga lume.

Salmonella, ce este, simptomele și tratamentul bolii

Pentru a înțelege simptomele și tratamentul salmonelozei, boala care este cauzată de salmoneloză , trebuie să clarificăm, iar prima formă de clarificare este să nu confundăm agentul patogen, salmoneloza de fapt, cu patologia care declanșează salmoneloza.

Această bacterie, care are aproximativ 2000 de tipuri și care atacă celulele uneori cu efecte foarte grave, a revenit în atenția publică după cazurile recente din Marea Britanie, Belgia și Irlanda legate de ciocolata Kinder. În ultimele zile, au fost raportate 134 de cazuri confirmate de salmoneloză legate de consumul de ciocolată, iar Ferrero a retras unele loturi.

Salmonella, simptome și tratamentul bolii pe care o provoacă

Dar cine provoacă salmoneloza? Vinovatul este un bacil Gram negativ cu formă de tijă, Salmonella enteritidis și Salmonella typhimurium care atacă celulele din organism și provoacă boli.

Principalul simptom al bolii este diareea severă, dar pot apărea și vărsături, febră, crampe și dureri de cap. Toxicitatea alimentară pe care o numim salmoneloză afectează tractul gastrointestinal. Bacteriile pot fi prezente în apa sau alimentele contaminate, în special ouăle și laptele consumat crud sau nepasteurizat și carnea crudă, în special cea de pui.

Boala se transmite pe cale fecal-orală, adică prin ingestia de alimente sau băuturi contaminate, adică prin contact. 

Cine trebuie să-și facă mai multe griji dacă este infectat

Simptomele apar între 6 și 72 de ore de la ingerarea alimentelor contaminate, de obicei începând cu cea de-a 12-a oră, și sunt acuzate de pacient timp de 4-7 zile: ele variază de la tulburări ale tractului gastro-intestinal cu febră, dureri abdominale, greață, vărsături și diaree.

De obicei patologia are a evoluție benignă fără spitalizare, dar sunt cazuri foarte rare, în special la vârstnici, copii și subiecți slabi sau imunodeprimați la care infecția se poate agrava pentru a necesita spitalizare și antibioticoterapie țintită. Citește întregul articol AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel