A fost descoperită o sabie vikingă, veche de 1.000 de ani, cu o inscripție „foarte rară”. Ce spune fermierul care a găsit-o pe un câmp
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Rogaland fylkeskommune
Foto: Rogaland fylkeskommune
O sabie care ar fi aparținut vikingilor a fost descoperită în Norvegia.

Un fermier din Norvegia a descoperit o sabie vikingă remarcabilă în timp ce își curăța câmpul. Sabia, datând de aproape 1.000 de ani, este considerată a fi de calitate superioară. Fermierul Øyvind Tveitane Lovra a găsit sabia în timp ce pregătea terenul pentru a planta iarbă pe un câmp care nu mai fusese arat de mult timp, se arată pe siteul comitatului Rogaland.

Model celebru

Inițial, bărbatul a crezut că a găsit doar o bucată de fier vechi, dar s-a dovedit a fi, de fapt, o sabie antică. Conștient de importanța istorică a obiectului, a contactat imediat arheologii. O scanare cu raze X a arătat o posibilă inscripție pe lamă, sugerând că ar putea fi o sabie Ulfberht. Săbiile Ulfberht sunt cunoscute pentru calitatea și eficiența lor din timpul Epocii Vikingilor. Realizate din fier de cea mai bună calitate, folosind tehnici metalurgice avansate, aceste săbii erau extrem de durabile, ascuțite și precise, fiind considerate adevărate opere de artă. Sabia găsită părea să fie bine conservată datorită argilei dense în care a fost îngropată și care a protejat-o de rugină. Cu o lungime de aproximativ 37 de centimetri, unealta include mânerul, garda transversală și o parte din lamă. În curând va fi expusă publicului în comitatul Rogaland.

Ceea ce face săbiile Ulfberht speciale sunt inscripțiile de pe lamă, care conțin adesea numele „Ulfberht” sau variante precum „VLFBERHT” sau „ULFBERH+”. Aceste inscripții ar putea indica fie numele producătorului, fie al atelierului unde sabia a fost forjată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel