A fost decernat Premiul Nobel pentru Pace 2021. Câștigătorii, doi jurnaliști
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
A fost decernat Premiul Nobel pentru Pace 2021. Câștigătorii, doi jurnaliști  /  Sursă foto: Facebook Maria Ressa
A fost decernat Premiul Nobel pentru Pace 2021. Câștigătorii, doi jurnaliști / Sursă foto: Facebook Maria Ressa
Comitetul Nobel acordă Premiul pentru Pace 2021 jurnaliștilor din Filipine și Rusia pentru „eforturile de a proteja libertatea de exprimare”.

Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitry Muratov au primit, vineri, premiul Nobel pentru Pace, pentru eforturile depuse în vederea protejării libertății de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și o pace durabilă.

Maria Ressa este un jurnalist și autor filipino-american, cofondator și CEO al Rappler, care a petrecut aproape două decenii ca reporter de investigație în sud-estul Asiei pentru CNN.

În 2020, a fost condamnată pentru ciberlibel în temeiul unei controversate legi filipineze împotriva criminalității cibernetice, o acțiune condamnată pe scară largă de grupurile de drepturi și jurnaliști ca un atac asupra libertății presei, scrie The Guardian.

Comitetul Nobel a ales dintre 329 de candidați, unul dintre cele mai mari numere din istoria de 126 de ani a premiului. Printre cei care au fost considerați favoriți pentru acest an s-au numărat activiști pentru schimbările climatice, disidenți politici și oameni de știință a căror activitate a contribuit la combaterea pandemiei Covid-19, mai scrie NY Times.

Luptă curajoasă pentru libertatea de exprimare

'Doamna Ressa şi domnul Muratov primesc Premiul Nobel pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia', a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferinţă de presă la Oslo.

'În acelaşi timp, ei sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice', a adăugat ea, citată de Reuters. Premiul va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie, scrie Agerpres.

Scriitorul Abdulrazak Gurnah a câştigat premiul Nobel pentru literatură. Iar a pierdut Mircea Cărtărescu!

Scriitorul Abdulrazak Gurnah a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2021, potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm. Laureatul din acest an a fost recompensat pentru 'înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente', potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

În 2020, Academia Suedeză a atribuit premiul Nobel pentru literatură poetei americane Louise Glück. Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. În domeniul literaturii, Alfred Nobel a încredinţat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an 'autorul celei mai remarcabile opere literare de inspiraţie idealistă. În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari). Premiul pentru Literatură este cel de-a patrulea anunţat în seria distincţiilor Nobel, după cele atribuite pentru medicină, fizică şi chimie.

Amintim că scriitorul român Mircea Cărtărescu era primul favorit al caselor de pariuri înaintea acordării Premiului Nobel pentru literatură

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist. Mircea Cărtărescu a debutat cu poezii la Cenaclul de Luni și în România Literară în anul 1978, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu, și în volum în antologia Aer cu diamante, dar a citit și proză la Cenaclul de proză "Junimea" condus de Ovid S. Crohmălniceanu. De altfel a publicat o proză în antologia Desant'83. A debutat în volumul individual Faruri, vitrine, fotografii la editura Cartea Românească în anul 1980. A continuat să scrie versuri, a publicat mai multe volume, intre care se remarcă Poeme de amor sau Totul.

Premiul Nobel pentru pace va fi anunţat vineri, 8 octombrie, iar cel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel