A fost creată imprimanta care realizează oase
O imprimantă 3D a început să fie utilizată pentru a crea oase dintr-un material similar cu ţesutul osos. Potrivit experţilor, noua tehnologie ar ajuta la repararea leziunilor. Inginerii spun că substanţa se poate adăuga osului deteriorat, astfel încât să se creeze noi celule. Apoi, substanţa se dizolvă fără efecte negative asupra organismului.
Autor: Anca Murgoci
Cercetătorii spun că noua tehnică va putea fi folosită de către medici în câţiva ani. Invenţia ar putea fi benefică şi în cazul intervenţiilor dentare, ortopedice sau pentru tratarea osteoporozei.
Oamenii de ştiinţă au lucrat patru ani pentru dezvoltarea acestei tehnologii. Rezistenţa materialului se datorează adăugării de siliciu şi zinc, care sporesc de două ori fosfatul de calciu(substanţa din care sunt compuse oasele umane). Imprimanta a fost concepută iniţial pentru printarea obiectelor din metal, dar cercetătorii au modificat-o. Imprimanta foloseşte în loc de cerneală, un jet care pulverizează un adeziv plastic peste material sub formă de pulbere. Osul deteriorat este reprodus în forma sa originală cu ajutorul acestei tehnologii.
După o săptămână de testări în laborator, celulele noi încep să se dezvolte peste mulaj. „Peste 10 sau 20 de ani, medicii vor fi capabili să utilizeze aceste mulaje de oase împreună cu alţi factori de creştere osoasă, fie pentru o intervenţie chirurgicală de mandibulă, fie pentru o fuziune vertebrală”, spune Susmita Bose de la Universitatea din Washington.
Potrivit BBC Mundo, nu este prima dată când experţii încearcă să dezvolte tehnici de reconstruire osoasă. La începutul acestui an, Mark Frame, de la Spitalul Monklands din Scoţia a descris o tehnică pentru producerea oaselor cu ajutorul tehnologiei. Frame sugera utilizarea unui scaner CT pentru a produce imagini cu oasele deteriorate. Tomografia computerizată foloseşte raze X pentru a crea imagini detaliate din interiorul corpului. El spune că aceasta i-ar putea ajuta pe medici să-şi planifice intervenţiile chirurgicale cu mai multa precizie. Mark Frame asigură că procedura costă o zecime din costul tehnicilor tradiţionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News