A fost creat robotul care își schimbă forma ca androidul T-1000 din Terminatorul
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 02 feb 2023, 13:05
WhatsApp
Foto: Pexels, imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels, imagine cu rol ilustrativ
A fost realizată, în premieră, o copie a robotului T-1000 care vâna personajul interpretat de Arnold Schwarzenegger în filmul Terminatorul 2.

Lumea tehnologiei uimeşte din nou! Mai mulţi cercetători au creat un robot care își schimbă forma și care poate să se transforme dintr-un obiect solid într-unul lichid și invers, informează Insider. În plus, robotul are abilități magnetice și conduce electricitatea, potrivit cercetării publicate în jurnalul științific Matter. „Oferind roboților abilitatea de a-și schimba starea între cea lichidă și cea solidă le conferă o mai mare funcționalitate”, a spus Chengfeng Pan, un inginer de la Universitatea Chineză din Hong Kong care a condus studiul. Cercetătorii s-au inspirat din castraveții de mare, care „pot foarte repede și [în mod] reversibil să își schimbe rigiditatea”, a spus și Carmel Majidi de la Universitatea Carnegie Mellon, unul dintre principalii autori ai proiectului, pentru Science News. Robotul este făcut din galiu, un metal moale folosit la fabricarea materialelor semiconductoare și ca lichid termometric. Galiul se topește la o termperatură puțin mai mică de 30 de grade Celsius.

Savanţii au pus, de asemenea, particule magnetice în metal, ceea ce le permite să controleze cum se mișcă robotul sau cum se topește cu ajutorul magneților. „Particulele magentice au două roluri aici”, a declarat Majidi. „Primul este că [acestea] fac ca materialul să reacționeze la un câmp magnetic alternant, așa că poți, prin inducție, să încălzești materialul și să declanșezi schimbarea de stare.” Dar particulele magnetice le și conferă roboților mobilitate și abilitatea de a reacționa la câmpul magnetic, potrivit lui Majidi.

A trecut toate testele

În unul dintre teste, studiul arată cum robotul se lichefiază pentru a scăpa dintr-o cușcă înainte ca oamenii de știință să îl întoarcă la forma sa originală. Robotul poate, de asemenea, „să sară peste șanțuri, să urce ziduri și chiar să se separe în două părți ca să coopereze la mișcarea altor obiecte înainte de a se uni din nou”, se precizează în studiu.

Demonstraţia aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?