A fost creat primul „computer viu”. Neuroplatform are 16 mini-creieri făcuți din țesut uman
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Este biocomputerul viitorul tehnologiei?

Un start-up elvețian, FinalSpark, a dezvoltat un procesor inovator care utilizează 16 mini-creiere create din țesut cerebral uman. Denumit Neuroplatform, acest „computer viu” este prezentat ca o alternativă revoluționară la computerele tradiționale pe bază de siliciu, scrie Interesting Engineering.

Acum, cercetătorii au posibilitatea de a accesa acest biocalculator de la distanță pentru diverse studii, punând un accent deosebit pe domeniul inteligenței artificiale, care necesită, în mod obișnuit, resurse semnificative. Ewelina Kurtys, cercetător și consilier strategic la FinalSpark, subliniază că unul dintre avantajele majore ale computerelor biologice este că neuronii consumă semnificativ mai puțină energie pentru procesarea informațiilor, comparativ cu computerele digitale.

Avantajul neuronilor vii într-un sistem computerizat

Neuronii vii ar folosi de peste 1 milion de ori mai puțină energie decât procesoarele digitale actuale. FinalSpark creează aceste mini-creiere utilizând organoizi cerebrali, mici mostre de țesut cerebral uman derivate din celule stem neuronale. Aceste organoide sunt menținute în viață într-un mediu specializat și conectate la electrozi pentru a facilita procesarea computerizată și conversiile digital-analogice, transformând astfel activitatea neuronală în informații digitale. Calculatoarele vii au fost un subiect de interes de ceva vreme.

Oamenii de știință au integrat neuronii în circuite electrice, reulind astfel să creeze un dispozitiv capabil să recunoască vocea. Aceste biocalculatoare prezintă avantaje semnificative față de cele tradiționale pe bază de siliciu, inclusiv o amprentă de carbon mai mică. Kurtys consideră că utilizarea neuronilor vii pentru calcul este ideală nu doar pentru îmbunătățirea modelelor de inteligență artificială, ci și pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fără a încetini progresul tehnologic.

FinalSpark mai are pe agendă ceva spectaculos. Vrea să permită altor instituții să folosească Neuroplatform pentru a avansa cercetarea în domeniul biocalculatoarelor și pentru a deschide calea pentru următoarea etapă a calculului AI. Având în vedere provocările legate de consumul de resurse în centrele de date și impactul asupra mediului cu care se confruntă companiile de inteligență artificială, această abordare inovatoare ar putea aduce, fără doar și poate, beneficii pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel