Data publicării:

A fost creat lemnul transparent, care ar putea înlocui sticla din ferestre

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Ferestrele din lemn transparent ar putea deveni realitate / Foto: Pexels
Ferestrele din lemn transparent ar putea deveni realitate / Foto: Pexels

În viitor s-ar putea să locuim în case sau să lucrăm în clădiri cu ferestre din lemn. În ultimele decenii, oamenii de știință au făcut mai multe încercări de a obține lemn transparent, potrivit lui Steve Eichhorn, profesor de inginerie și știința materialelor la Universitatea din Bristol.

Componenta principală a lemnului, celuloza, este cel mai utilizat material la nivel global, iar cantitatea de celuloză folosită anual în întreaga lume o depășește de 20 de ori pe cea a oțelului. Deși lemnul este folosit intensiv în construcții, pentru fabricarea de ferestre avem nevoie, în principal, de sticlă și plastic din motive evidente. Sunt materiale transparente și, dacă mai sunt şi ranforsate, pot fi elemente de susținere în structura clădirii. Lemnul este un izolator excelent, dar nu este transparent. Cel puțin, nu în mod obişnuit Recent, însă, oamenii de știință au descoperit un procedeu prin care pot produce lemn transparent, astfel că în viitor casele ar putea fi construite integral din lemn, inclusiv ferestrele.

Un nou studiu, publicat în revista Science Advances anul trecut, detaliază o tehnică specială de a produce lemn transparent fără a utiliza cantități mari de energie şi nici substanţe nocive. Lipsa de transparență a lemnului este dată de combinația dintre cele două componente principale ale sale, celuloza și lignina. Lignina absoarbe lumina iar prezența cromoforilor (grupuri de atomi prezenți în moleculele unei substanțe organice) îi conferă lemnului culoarea maro. Fibrele de lemn, care conţin celuloză, sunt structuri tubulare. Aerul din aceste tuburi goale împrăștie lumina, reducând și mai mult transparența materialului. Încercările de până acum, de altfel eşuate, de a face lemnul transparent presupuneau îndepărtarea totală a ligninei din structură și înlocuirea acesteia cu o rășină. Asta, înseamna, să fie şi mai puţin rezistent, ceea ce, clar, nu se dorea.

Însă studiul, de-a dreptul revoluţionar, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Maryland, demonstrează că lemnul poate fi transformat într-un material transparent folosind o substanță chimică folosită în general pentru decolorarea părului: peroxidul de hidrogen. Acesta poate fi aplicat pe lemn folosind o pensulă, iar apoi poate fi activat cu ajutorul luminii, pentru a produce un material alb strălucitor. De altfel, peroxidul de hidrogen este folosit de mult timp în industria celulozei, pentru albirea pastei de lemn folosite la fabricarea hârtiei. Acesta este motivul pentru care hârtia este albă. Umplerea acestor fibre cu rășină reduce acest efect și permite luminii să treacă prin lemn. Astfel, lemnul devine transparent și își păstrează în același timp proprietățile mecanice originale. Bineînţeles, este nevoie ca oamenii de știință să facă experimente suplimentare şi să vină cu noi concluzii care să le întărească teoriile de acum, pentru a optimiza reacția peroxidului de hidrogen cu lemnul și pentru a încorpora metoda într-un proces automatizat, la scară industrială. 

Iată cum, deja, se fac progrese în acest sens:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel