Data publicării:

A fost adoptată Ordonanța care va reglementa acordarea granturilor pentru investiții

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Ordonanța de urgență care va reglementa contractarea de granturi pentru investiții de către microîntreprinderi și IMM-uri a fost adoptată în ședința de joi a Executivului.


Concret, vor fi acordate granturi pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii și pentru investiții destinate retehnologizării. Finanțarea acestora este asigurată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din Programul Operațional Competitivitate.

Măsura 1 – Granturi pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii



Măsura 1 privește granturi pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii și are alocate fonduri de 59,69 milioane euro, din POC și de la bugetul de stat. Valoarea granturilor este cuprinsă între 50.000 euro și 200.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Microîntreprinderile vor trebui să asigure cofinanțare de 5%, întreprinderile mici 10%, iar întreprinderile mijlocii de 15%. Firmele pot contracta granturile sunt cele care își desfășoară activitatea domenii din Clasa P - Invățământ, Clasa Q - Sănătate și asistența socială, Clasa S – Alte activități de servicii.

Măsura 2 – Granturi pentru investiții destinate retehnologizării



Măsura 2 privește granturi pentru investiții destinate retehnologizării, cu fonduri alocate de 358,14 milioane euro, din POC și de la bugetul de stat. Valoarea granturilor este cuprinsă între 50.000 euro și 500.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Beneficiarii vor trebui să asigure cofinanțare de 25% - 75%, în funcție de regiunea în care este realizată investiția. Firmele care pot contracta granturile sunt cele care își desfășoară activitatea în domenii din Clasa C – Industria Prelucrătoare (cu excepția codurilor 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun și 254 fabricarea armamentului și muniției), Clasa F – Construcții; Clasa G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor; Clasa H – Transport și depozitare; Clasa I – Hoteluri și restaurante.

Cum vor fi selectați beneficiarii de granturi?


Criteriile pentru selectarea microîntreprinderilor și IMM-urilor care vor beneficia de granturi, stabile prin actul normativ, sunt: a) Scăderea cifrei de afaceri la 31 decembrie 2020 față de 31 decembrie 2019, ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19; b) Scăderea ratei profitului operațional aferent exercițiul financiar 2020 în raport cu exercițiul financiar 2019, ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19; c) Rata rentabilității activității operaționale în exercițiul financiar 2019, înainte de apariția pandemiei COVID-19; d) Apartenența domeniului de activitate - cod CAEN - la soldul balanței comerciale, conform prevederilor OUG. Investiția este realizată pe codul CAEN aferent soldului negativ al balanței comerciale, respectiv importurile sunt mai mari decât exporturile, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică / Banca Națională a României; e) Creșterea productivității muncii în anul 3 de sustenabilitate al proiectului.

În cazul proiectelor care obțin punctaje egale, departajarea se va face în funcție de rata rentabilității activității operaționale în exercițiul financiar 2019, calculată cu 3 zecimale. Proiectele care nu vor obține min. 60 puncte nu vor fi eligibile pentru obținerea de finanțări.

După publicarea actului normativ adoptat în ședința de Guvern de astăzi, MIPE va publica pe site, pentru consultare, ghidului solicitantului pentru contractarea granturilor în cadrul celor două măsuri. Conform calendarului estimativ din prezent, apelul urmează să fie lansat în august 2022. Proiectele pentru contractarea granturilor vor fi depuse prin platforma IMM Recover.

Citește și...

Producătorii de băuturi răcoritoare, revoltați de un TVA de 19%. Vâlcu: Spun că sunt produse de bază. Totuşi, nu cere nimeni, în rugăciune, energizantul nostru cel de toate zilele

Guvernul are în vedere creșterea TVA-ului de la 9% la 19% penru băuturile care conțin zahăr. Astfel, Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare susține, într-un comunicat, că această măsură "doar pentru băuturile răcoritoare îl va afecta în primul rând pe consumatorul român și va cauza o creștere și mai mare a inflației, aflată deja la cote îngrijorătoare.

De asemenea, această măsură ar fi discriminatorie, cu efecte nedorite în plan economic pentru acest sector deja greu încercat de pandemie, de războiul din Ucraina și de toate provocările aferente acestora, un sector care reprezintă un contributor important la economia națională și un investitor relevant și stabil. Măsura penalizează tocmai o industrie cu o rată a colectării taxelor și impozitelor foarte bună și cu evaziune fiscală zero, afectând inclusiv atractivitatea sa ca angajator"...citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel