Data publicării:

A EXPLODAT cererea pentru locuințe în Spania. Cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Spania a înregistrat în iulie cel mai ridicat nivel al vânzărilor de locuinţe din ultimii 13 ani.

Spania a înregistrat cel mai ridicat nivel al vânzărilor de locuinţe din ultimii 13 ani, arată datele publicate miercuri, pe fondul majorării cererii în urma pandemiei şi a sporirii economiilor gospodăriilor, transmite Reuters.

În iulie au fost vândute aproximativ 50.200 de locuinţe, cu 53% mai multe decât în perioada similară din 2020, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INE). Cifrele din iulie sunt cu 4% peste nivelul de dinaintea pandemiei şi se apropie de ritmul record din timpul boom-ului imobiliar înregistrat în 2008 în Spania, când doar în aprilie s-au vândut aproximativ 55.000 de locuinţe, scrie Agrepres.

"Dacă comparăm cu iulie 2019, evoluţia este pozitivă, ceea ce confirmă că nu doar am depăşit cifrele de dinaintea pandemiei ci am reintrat în tendinţa crescătoare începută în 2018 privind vânzările de locuinţe", a explicat Maria Matos, purtător de cuvânt al portalului imobiliar online Fotocasa.

Vânzările de locuinţe nou construite au urcat în iulie cu 40% comparativ perioada similară din 2020, datorită majorării cererii pentru piscine, terase, grădini, mulţi din cei care lucrează de acasă preferând case mai mari în suburbii, a explicat Matos.

Situația din România

Prețul mediu al unei locuinţe din România a crescut cu 28,4% în ultimii cinci ani. De ce oamenii cumpără atât de mult apartamente, în contextul în care au crescut prețurile? „Pentru că oamenii au nevoie. Pentru că inflația bate la ușă și devalorizarea monedei bate la ușă. Omul se gândește, decât să țină banii la bancă, hai să se apuce să facă ceva, să investească”, a spus Adrian Cionca în cadrul unui interviu acordat DCNewsTV.

De menționat că România este pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba despre numărul de proprietari de locuinţe. Astfel, peste 95% dintre români deţin imobilele în care locuiesc potrivit unei statistici a Eurostat. Paradoxal, însă, tot România deţine supremaţia la cele mai aglomerate case din UE, cu un procent de 45% dintre români care se înghesuie în locuinţe.

Cu privire la evoluția chiriilor în ultimul an, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara au marcat scăderi, dar în laşi, Braşov şi Constanţa chiriile au crescut cu până la 7%.

„Chiria a stagnat, cel puțin la nivel de București și Timișoara”, a spus Cionca. În contextul în care chiriile vor stagna, oamenii ar putea alege să locuiască cu chirie și să se mute des în funcție de locurile de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel