Data publicării:

A apărut o nouă specie de "super rozătoare". Ar putea fi o amenințare pentru oameni

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
A apărut o nouă specie de "super rozătoare". Ar putea fi o amenințare pentru oameni / Foto: Pixabay de Alexas Fotos
A apărut o nouă specie de "super rozătoare". Ar putea fi o amenințare pentru oameni / Foto: Pixabay de Alexas Fotos

O nouă specie de "super rozătoare" ar putea fi o amenințare pentru oameni, avertizează experții.

O nouă rasă de "super rozătoare" ar putea fi un pericol pentru sănătate, spun experții. În ultimii 20 de ani, aproape toți șoarecii și șobolanii din Marea Britanie au evoluat pentru a fi rezistenți la un tip comun de otravă, scrie Daily Mail.

Aproximativ 78% dintre șobolani și 95% dintre șoarecii de casă au acum gene care înseamnă că pot tolera otrăvurile cunoscute sub numele de rodenticide anticoagulante. Acestea îi ucid în mod normal, prevenind coagularea sângelui.

Oamenii de știință care au petrecut 20 de ani studiind șobolanii și șoarecii au descoperit aceeași genă în răzătoarele de pe tot teritoriul Regatului Unit. Dr. Alan Buckle, expert în dăunători, a spus că dezvoltarea poate fi o "amenințare pentru sănătatea oamenilor și animalelor".

În Marea Britanie sunt aproximativ opt milioane de șobolani

El a adăugat: "Utilizarea continuă a rodenticidelor anticoagulante împotriva șobolanilor sau șoarecilor rezistenți are dezavantaje serioase. Acestea includ controlul incomplet al rozătoarelor, ceea ce duce la amenințări la adresa sănătății umane și animale, o răspândire mai rapidă a rozătoarelor rezistente supraviețuitoare și supraviețuirea pe termen lung a dăunătorilor rezistenți care poartă reziduuri otrăvitoare care ar putea fi apoi consumate de prădători".

În prezent, Marea Britanie găzduiește aproximativ cinci milioane de șoareci și opt milioane de șobolani. Cel mai mare șoarece comun poate crește până la 10 centimetri lungime, în timp ce cei mai mari șobolani maro pot măsura aproape 38 de centimetri.

Boli periculoase răspândite de șoareci și șobolani

Există mai multe boli periculoase care pot fi răspândite de șoareci și șobolani. Printre acestea se numără:

1. Hantavirusul. Este o boală care poate pune viața în pericol și din păcate nu are tratament în prezent, leac sau vaccin, scrie Sănătate Maximă. Simptomele includ: febra, oboseală, dureri musculare (în general la șolduri, spate și coapse), diaree, dureri abdominale, greață și vărsături.

2. Virusul coriomeningitei limfocitare. Acest virus este transmis de regulă de șoarecii care invadează casele oamenilor. În prima etapă apar următoarele simptome: greață, vărsături, dureri de cap, dureri musculare și lipsa poftei de mâncare. În cea de-a două etapă, persoana infectată va avea de suferit la nivel neurologic, putându-se îmbolnăvi de meningită, encefalită sau meningoencefalită, boli foarte periculoase.

3. Pesta. Cunoscută mai mult sub denumirea de ciumă, boala care a ucis milioane de oameni în Evul Mediu ar putea să se strecoare și în interiorul casei tale. Cea mai întâlnită formă de ciumă este cauzată de mușcătura unui purice infectat. Dintre diferitele tipuri de ciumă (există mai multe: bubonică, septicemica, pneumonică), toate sunt cauzate de aceeași bacterie: Yersinia pestis. Diferitele tipuri sunt clasificate în funcție de nivelul la care a ajuns ciumă în organism: sistemul imunitar, sistemul sanguin și plămânii. Simptomele depind de tipul bolii. În cazul infectării este necesar tratamentul medical prompt, de regulă administrarea de antibiotice, pentru a trata boală și a preveni decesul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel