A apărut găina editată genetic. E rezistentă la gripa aviară, dar totuși face ouă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
A fost creată găina rezistentă la gripa aviară!

Cercetătorii au reușit să creeze în laborator găini rezistente la gripa aviară, demonstrând că aceste păsări pot dezvolta rezistență la virusuri. Totuși, există încă mult de lucru pentru a preveni mutațiile virusului.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Edinburgh și Imperial College London a modificat o genă cu un rol biologic crucial pentru sănătatea celulelor găinii. Ei au observat că nouă din zece păsări modificate genetic și expuse la o doză obișnuită de virus au devenit imune la infecție. Doar o singură găină a prezentat o cantitate minoră de virus timp de o zi sau două, conform relatărilor Sky News.

Cu toate acestea, efectul protector al genei editate nu este absolut: când doza virală a fost mărită de 1.000 de ori, depășind nivelul natural, aproape jumătate din găini au fost infectate, conform studiului publicat în jurnalul științific Nature Communications.

De asemenea, cercetătorii au remarcat că, atunci când celula găinilor era infectată cu gripa aviară, virusul prelua controlul asupra genei editate pentru a se multiplica. Acest aspect indică faptul că mai este nevoie de eforturi pentru a obține o protecție totală împotriva gripei aviare.

Diferența dintre editare genetică și modificare genetică

Editarea genetică este mai precisă decât tehnicile controversate de modificare genetică și are avantajul că nu introduce într-un organism genele altor specii. Practic, editarea genetică este o tehnologie puternică care permite modificarea ADN-ului (materialul genetic) al organismelor, inclusiv al plantelor, animalelor și oamenilor. Această tehnologie permite cercetătorilor să adauge, să schimbe sau să șteargă segmente specifice de ADN în genomi, ceea ce poate avea impact asupra caracteristicilor și trăsăturilor acestor organisme.

Există mai multe sisteme de editare genetică, dar una dintre cele mai cunoscute și utilizate este CRISPR-Cas9. Acest sistem folosește o proteină numită Cas9 și o moleculă de ARN ghid pentru a tăia ADN-ul la locul dorit, iar organismul își repară singur ADN-ul. Astfel, se pot introduce modificări specifice și precise în genom.

E legal?

Pe lângă necesitatea continuării cercetării, există încă bariere legislative de depășit înainte ca tehnica editării genetice să devină accesibilă pentru efectivele de găini din ferme. Recent, Parlamentul britanic a aprobat un proiect de lege privind „creșterea precisă”, care permite editarea genetică a plantelor și animalelor. Totuși, mai sunt necesare reglementări suplimentare pentru a asigura că aceste organisme modificate genetic să poată fi consumate în siguranță ca hrană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel