Urmărește emisiunea live
95 de ani de la cea mai mare explozie non-nucleară din istorie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
halifax
halifax

La 6 decembrie 1917, nava franceză SS Mont Blanc încărcată cu materiale explozive (63 tone de nitrat de celuloză, 200 tone de TNT (trinitrotoluen), 35 tone de benzol şi 2.300 tone de acid picric a fost acroşată din greşeală de nava norvegiană Imo, în portul Halifax din Canada, ambele pregătindu-se de călătorie pentru participarea la războiul din Europa. Explozia a fost devastatoare.

Autor: Ana-Maria Tudor

În urma coliziunii celor două nave, la bordul navei Mont Blanc a izbucnit un incendiu urmat de o explozie. Explozia a fost atât de puternică, încât a provocat un nor alb până la 6.100 de metri deasupra oraşului şi a ras de pe suprafaţa pământului toate clădirile şi copacii pe o suprafaţă de 2 kilometri pătraţi în jurul navei. S-a format un val tsunami în port, care a generat valuri de 18 metri înălţime, iar suflul exploziei a smuls copacii din pământ, a îndoit şinele de cale ferată, a dărâmat clădiri şi a răsturnat vasele pe o rază de mai mulţi kilometri.

    În această catastrofă şi-au pierdut viaţa aproximativ 2.000 de oameni şi alţi 9.000 au fost răniţi de explozie, sub dărâmături sau loviţi de bucăţile de piatră, metal sau lemn care au zburat dinspre locul accidentului. Explozia de la Halifax, Noua Scoţie, rămâne cea mai mare explozie accidentală din lume, cu excepţia exploziilor nucleare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel