Data publicării:

81% din personalul medical consideră că lucrează într-un mediu periculos, iar 60% au salarii sub 1500 de lei

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Studiul privind "Calitatea vieții profesionale și tendința de migrație a personalului din sistemul sanitar" , efectuat de  Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială Solidaritatea (CCDSS), relevă încă o dată starea precară în care a ajuns sistemul sanitar românesc. Conform cercetărilor cea mai mare problemă a medicilor este lipsa materialelor, mediul de lucru nesigur dar şi salariile foarte mici în raport cu volumul de muncă.

Marea majoritate a subiecților, respectiv 81,9% dintre ei, consideră că își desfășoară activitatea în condiții de lucru periculoase și foarte periculoase, factor care are un impact destul de puternic în ceea ce privește calitatea vieții profesionale a angajaților din sistemul sanitar.

„N-avem mănuşi!” a fost afirmaţia constantă, repetată la toate dezbaterile, prin care angajaţii doreau să sublinieze precaritatea condiţiilor de muncă sub aspectul protecţiei, securităţii la locul de muncă. Sub această expresie se ascunde lipsa echipamentului de protecţie, datorată subfinanţării sistemului.

O altă problemă cu care se confruntă medicii este faptul că trebuie să îşi achiziţioneze singuri echipamentele de lucru. Aproximativ 60% dintre respondenți sunt nevoiți să-și cumpere echipamentul individual de lucru, doar pentru circa 30% dintre aceştia avâdu-l asigurat în exclusivitate de către unitate. Aceasta situație intervine ca factor de frustrare și insatisfacție față de locul actual de muncă pentru angajații din sistem.

Absența echipamentului de protecție sau existența lui neîndestulătoare, la care se adaugă alte deficiențe ale sistemului, conduc la situația în care 83,7% dintre subiecți consideră că riscul de îmbolnăvire la locul de muncă este ridicat și foarte ridicat.

Se remarcă faptul că 63,7% dintre respondenți au veniturile situate sub 1500 RON în condițiile în care lucrează în sistemul „foc continuu”, iar 71,6% au salariile cuprinse între 1000 și 1500 RON.

Există nemulțumire generalizată față de veniturile obținute în raport cu munca depusă, aproximativ 55% dintre subiecți fiind foarte nemulțumiți. Veniturile constituie principalul factor de nemulțumire față de propria viață profesională, în condițiile în care salariații resimt faptul că ele dau seama de statusul lor social, acesta nefiind raportat la rolul social pe care îl au.

Studiul, desfășurat în perioada august 2009 – mai 2011, a avut ca subiecți salariații din unitățile sanitare publice din Regiunea Sud-Est, respectiv județele Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Buzău și Vrancea. Precizăm faptul că probleme-le specifice medicilor sunt prezente într-o măsură destul de mică deoarece ponde-rea lor în grupul țintă a proiectului în cadrul căruia s-a desfășurat prezenta cerceta-re este redusă.

Citeşte aici studiu integral privind Calitatea vietii profesionale si tendinta de migratie a personalului din sistemul sanitar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel