"80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga - mărturii muzeale", expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie a României
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Nicolae Iorga
Nicolae Iorga
Cu ocazia comemorării a 80 de ani de la dispariţia istoricului Nicolae Iorga, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), anunţă deschiderea expoziţiei temporare "80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga - mărturii muzeale".

Proiectul expoziţional se încadrează în seria "Exponatul lunii" şi va fi accesibil publicului începând cu data de 19 noiembrie 2020, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

În cadrul expoziţiei se vor regăsi, în premieră, şase obiecte personale ale lui Nicolae Iorga, obiecte pe care marele istoric le-a avut asupra sa în ziua morţii. Piesele au fost donate muzeului, în anul 1974, de către doamna Liliana Iorga Pippidi şi domnul arhitect Valentin Iorga, urmaşi ai renumitului istoric. Găurite de unul sau mai multe din gloanţele cu care s-a tras asupra sa, ele reprezintă mărturii materiale ale teribilului asasinat din noaptea de 26/27 noiembrie 1940.

Despre asasinarea lui Iorga



În seara zilei de 26 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost luat, din casa sa de la Sinaia, de o echipă legionară, cu justificarea că va fi dus la Bucureşti pentru o anchetă a Poliţiei Legionare. În aceeaşi zi, îi fuseseră răvăşite biroul de la Institutul de Istorie Universală din Bucureşti şi casa de la Vălenii de Munte. A fost găsit în dimineaţa zilei de 27 noiembrie 1940, lângă pădurea Strejnic, acoperit de brumă. Fusese împuşcat cu nouă gloanţe.

Şocul produs de asasinarea lui Nicolae Iorga a cutremurat societatea românească, dar cenzura a împiedicat presa să prezinte evenimentul. 47 de universităţi şi de academii europene l-au comemorat, au arborat drapelele în bernă, au organizat conferinţe. În presa străină s-au scris sute de articole despre asasinatele politice din România din noiembrie 1940, primul nume menţionat fiind cel al lui Nicolae Iorga.

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 19 noiembrie - 13 decembrie 2020, şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 - 17:00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel