8 MARTIE. Cum a apărut, de fapt, Ziua Femeii
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 1909, la New York, în amintirea unei greve a femeilor care cereau drept la vot și salarii mai mari.

8 MARTIE. Prima zi internaţională a femeii a fost desemnată pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite, drept o amintire a grevei din 1908 de la New York. Un an mai târziu, Internaţionala Socialistă, reunită la Copenhaga, a decis instituirea unei zile internaţionale a femeii. Astfel, în Europa, a fost sărbătorită pentru prima oară pe 19 martie, ziua de 8 martie fiind stabilită în anul 1913.

8 MARTIE. În 1917, în a opta zi a lunii martie, are loc greva femeilor de la Uzina Putilov din Petrograd, care cereau încheierea războiului şi înlăturarea Ţarului, marcând practic începuturile Revoluţiei Bolşevice. Din 1921, 8 martie devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluţie din Octombrie.

8 MARTIE. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, în 1975, ca urmare a Anului Internațional al Femeii. Mai mult, perioada 1976 – 1985 a fost declarată Deceniul Internațional al Femeii. Din 1977, ONU a început să încurajeze toate țările din lume să adopte 8 martie ca zi pentru drepturile femeii.

[citeste si]

8 MARTIE. Femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a se ține cont de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel