8 din 10 români spun că nu le rămâne nimic din salariu la final de lună
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Un sondaj realizat în 10 ţări relevă un fapt îngrijorător în România. 8 din 10 români afirmă că rămân cu bani foarte puţini sau deloc la final de lună. 

Tinerii de până în 34 de ani sunt singurul grup de vărstă dintre respondenţii din România care declară că rămân cu o sumă rezonabilă de bani în fiecare lună, după luarea în considerare a cheltuielilor şi a veniturilor lunare.

Per ansamblu, majoritatea respondenţilor din ţara noastră susţin că le rămâne o sumă mică de bani la sfârşitul lunii. În acelaşi timp, 13% dintre respondenţi au afirmat că nu rămân cu nimic.

Situaţia este similară şi în ţările europene care au participat la sondaj. Deşi cele mai importante cheltuieli lunare sunt legate de utilităţi, alimente, servicii de telecomunicaţii şi servicii de streaming, în ultimul an oamenii au alocat un buget recurent şi pentru produse de asigurare, cum ar fi asigurarea de locuinţă sau de sănătate, scrie Rador. 

Angajatorii se plâng de candidații din Generația Z: Au pretenţii salariale exagerate și sunt nestatornici

Tinerii din ziua de azi vor salarii mari, program scurt, mai multe zile de concediu şi, dacă se poate, ceva diversitate în fiecare săptămână, ca să nu se plictisească şi să plece. Mai în glumă, mai în serios, asta reiese din ultimele statistici.

Aproape o treime dintre recrutori au declarat că sunt stresaţi din cauza jobului, potrivit unui sondaj prezentat de Bloomberg. Cercetarea a constatat că 77% dintre recrutori sunt deschiși să își schimbe locul de muncă, la fel ca 65% dintre profesioniștii din domeniul resurselor umane. Vârsta a fost mult timp un factor determinant principal în ceea ce privește menținerea locului de muncă, potrivit datelor de la Biroul de Statistică a Muncii. „Munca noastră nu a fost niciodată mai dificilă”, spune Angie Bergner, vicepreședinte la Veris. „Vedem atât de multă fluctuație în recrutare și recrutori care părăsesc industria. Eu am îmbătrânit cu 10 ani în ultimii trei ani.”

Cerințe îndrăznețe

Angajații din mai toate industriile descriu un scenariu recurent. Un candidat tânăr, până în 30 de ani, aplică pentru un post și solicită beneficii nepotrivite cu experiența pe care o are sau, după caz, nu o are. ”Este vorba despre un proaspăt absolvent de facultate care cere pentru început un salariu mare, care nu vrea să meargă într-un birou și care solicită timp liber plătit nelimitat”, spune un angajator pentru Aleph News. Nu este vorba doar de faptul că cerințele lor sunt îndrăznețe. Recrutorii constată că tinerii mileniali și candidații din Generația Z sunt predispuși să dea înapoi şi să abandoneze contractul, uneori fără avertisment, atunci când dau de greu sau simt că... vor altceva.

Program flexibil şi variat

"Nu mi-am dat seama cât de mult stres ar putea aduce acest loc de muncă, așa că, de fapt, am nevoie de mai multe zile libere sau de o sumă suplimentară de bani", spune Ariel Schur, director executiv al unei companii, pentru aceeaşi sursă. Nehotărârea tinerilor se poate transforma în... demisii pe nepusă masă. Candidații acceptă o ofertă pentru o zi sau o săptămână și apoi își anunţă plecarea. Astfel de mișcări au consecințe pentru recrutori, care, de obicei, nu sunt plătiți dacă o persoană pe care au "angajat-o" nu începe munca. Vârsta a fost mult timp un factor determinant principal în ceea ce privește menținerea locului de muncă, potrivit datelor de la Biroul de Statistică a Muncii, ceea ce înseamnă că recrutorii tind să aibă mai multe interacțiuni cu candidații tineri.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel