7 decembrie, ziua de comemorare a victimelor atacului de la Pearl Harbor
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Derwin Edwards, pexels
Fotografie de la Derwin Edwards, pexels
La 7 decembrie 1941, Marina Imperială Japoneză a atacat forţele Statelor Unite la Pearl Harbor şi în alte locuri din Hawaii, vizând impunerea controlului în Pacific.

 Peste 2.403 membri ai forţelor armate şi civili americani au murit în atac, care a determinat SUA să declare război Japoniei. Această zi a marcat o schimbare în poziţia Statelor Unite în ceea ce priveşte implicarea în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ziua Amintirii Pearl Harbor (#PearlHarborRemembranceDay) sau simplu Ziua Pearl Harbor este o zi anuală de comemorare a celor care şi-au pierdut viaţa pe 7 decembrie 1941 în atacul surpriză al Japoniei asupra celei mai importante baze militare americane din Pacific, localizată la Pearl Harbor în Hawaii. Această zi de comemorare a fost stabilită de Congresul Statelor Unite, rezoluţia comună fiind semnată de preşedinte Bill Clinton la 23 august 1994.

În celebrul său discurs ţinut în faţa Congresului Statelor Unite, preşedintele de atunci al SUA Franklin D. Roosevelt a numit ziua de 7 decembrie 1941 "unul dintre cele mai infame momente ale istoriei". Atacul a durat o oră şi jumătate şi a fost devastator, provocând şi importante distrugeri materiale şi neutralizând cea mai mare parte a Flotei americane din Pacific.

În această zi, organizaţii din întreaga ţară omagiază victimele de la Pearl Harbor. Drapelul Statelor Unite este arborat la jumătate de catarg până la apusul soarelui în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în slujba naţiunii la Pearl Harbor.

Până la atacurile teroriste de la World Trade Center din 2001, Pearl Harbor fusese cel mai mare atac suferit de americani pe propriul lor teritoriu, scrie Agerpres.

Invenții destinate militarilor care nu au fost folosite niciodată: de la bomba urât mirositoare, la platforme zburătoare

În acest articol veți afla despre unele dintre cele mai ciudate invenții concepute de om în eforturile de a alunga inamicul, real sau imaginar, potrivit Listverse.

Bomba urât mirositoare

 În 1943, armata franceză a îndrăznit să creeze ceea ce au numit ”o bombă mirositoare de calitate militară”. Așadar, l-a însărcinat pe soldatul Ernest Crocker să finalizeze ”sarcina urât mirositoare”. Crocker era un chimist care lucrase mai devreme la un proiect de dezvoltare a gazelor otrăvitoare pe care le-ar folosi armata.

Luni de zile, Crocker și echipa sa au testat multe mirosuri oribile; în cele din urmă au decis să folosească o formulă care a produs un cocktail de mirosuri neplăcute. Acestea au inclus urină, vărsături, excremente, ouă putrezite, unt rânced și miros de picioare. Totul a venit într-un spray puternic pe care l-au poreclit „Cine, eu?”

Odată gata, designerii au implementat 600 de unități de spray, gata de utilizare. Dar lucrurile nu au funcționat așa cum era planificat; războiul din acea epocă dintre francezi și germani s-a încheiat brusc înainte ca armata să poată dezlănțui noua invenție asupra unui inamic.

Panjandrumul

În 1943, armata britanică a căutat să dezvolte o armă care să poată sparge apărarea Zidului Atlanticului (sistemul extins de fortificații de coastă al naziștilor). Armata a însărcinat Direcția de Dezvoltare a Armelor Diverse cu sarcina urgentă. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel